Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  της Super League ξεκίνησε και τα δείγματά της  μόνο ενθαρρυντικά δεν λέγονται όσον αφορά το ποδόσφαιρο που (δεν) θα δούμε. Με το «καλημέρα» δικαιώθηκε η Nova, η οποία θέλησε και πέτυχε να «κουτσουρέψει» το ποσό που δίνει. Με βάση την πρώτη Αγωνιστική πολλά έδωσε και φέτος.

 

 

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

 

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ που θα παιχθεί κι αυτή τη σεζόν στη βιτρίνα, την Super League, προβλέπεται πάλι για κλάματα. Ήμουν τυχερός και είδα μόνο ένα ματς, αυτό του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά. Όπως κατάλαβα δεν είχε τίποτα να ζηλέψει απ’ τα υπόλοιπα. Και δύσκολα θα ξαναχάσω δίωρο για πάρτη τους. Η ευθύνη γι αυτό το άχρωμο, άοσμο, κι άτεχνο ποδόσφαιρο ελληνικής εμπνεύσεως και προελεύσεως, ανήκει  αρχικά στους  διοικούντες   των ομάδων κι έρχονται οι προπονητές να ολοκληρώσουν το «έγκλημα» κατά του αθλήματος. Στοιχηματίζω πως αν το κράτος επιχειρήσει να στείλει  δωρεάν σε αγώνες της Super League τους λαθρομετανάστες απ’ τις σκηνές, ως ψυχαγωγία, μια φορά μόνο θα πάνε. Όποιος πάει τη μία θα είναι και η τελευταία του. Δεν θα ξαναπατήσει που να του έχουν και μπριζόλα σαν πριμ. Με λίγα λόγια ούτε οι Πακιστανοί, ούτε οι Αφγανοί, ούτε οι Ιρακινοί, ούτε οι Σύριοι, ούτε κανένας άλλος λαός θα άντεχε να δει αυτό το ποδόσφαιρο. Κι οι Έλληνες που το βλέπουν, συμβαίνει  επειδή είναι «τυφλωμένοι»  με τις ομάδες που υποστηρίζουν.

 

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της κάθε σεζόν, ή στην πορεία, όλοι κοτσάρουν και το «καλό ποδόσφαιρο» σαν στόχο. Μόνο που κανείς δεν πασχίζει γι’ αυτό. Οι διοικούντες δεν το απαιτούν  απ’ τους προπονητές κι όταν το ζητάνε το κάνουν για τους  τύπους. Διότι ποιο  νόημα έχει να πεις στον προπονητή ότι θέλεις ελκυστικό και προηγμένο ποδόσφαιρο, όταν το ζητάς έτσι αόριστα; Κι όταν ο προπονητής δεν έχει δείξει ότι το κατέχει το αντικείμενο σ΄αυτή του την διάσταση, πως «ψήνεται» ο διοικούντας  ότι θα το καταφέρει;

 

ΟΤΑΝ ΠΑΣ στον κρεοπώλη, ή στο μανάβη, δεν του λες «θέλω καλό κρέας», ή «θέλω καλές ντομάτες». Του λες και τι ακριβώς εννοείς καλό. Ούτως ώστε εάν δεν είναι όπως το ζήτησες να έχεις να του καταλογήσεις. Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόεδρος ομάδας  Super League, που πριν προσλάβει τον προπονητή συζήτησε ακριβώς τι ποδόσφαιρο θέλει και ποιο τίμημα είναι διατεθημένος να πληρώσει για κάτι τέτοιο, είτε σε χρήμα είτε σε βαθμούς; Να του πει απλά «εγώ θέλω το ποδόσφαιρο που παίζει η τάδε ασήμαντη ομάδα της τάδε χώρας, μπορείς; αν δεν μπορείς θα φύγεις πριν τα χαράματα».  Σιγά μην το κάνουν.

 

 ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, απ’ τη δική του πλευρά,  ότι το καλό ποδόσφαιρο θέλει και καλούς παίκτες, που κοστίζουν, αλλά οι ομάδες δεν μπορούν να πάρουν τέτοιους. Φτηνή δικαιολογία. Δηλαδή οι ομάδες χωρών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, οι χαμηλές Κατηγορίες Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, έχουν τους ανερχόμενους Μέσι; Κατώτερους απ’ τους δικούς μας  έχουν, αλλά τους μαθαίνουν μέσα από δουλειά (κι όχι τεμπελιά, ή αυταπάτες) να παίζουν σύγχρονο και γρήγορο ποδόσφαιρο.

 

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙΣ

ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ  ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ  ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ 
ΕΒΛΕΠΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ,  που υποτίθεται είναι μεγάλη ομάδα με καλό προπονητή, και διαπίστωνα για μία ακόμα φορά ότι οι παίκτες του δεν ήξεραν τι να κάνουν τη μπάλα.  Κοτζάμ Παναθηναϊκός! Αντί να βάλει τη μπάλα κάτω οι παίκτες του  θόλωναν κι επειδή η λειτουργία της ομάδας τους (άρα η εκπαίδευση) δεν φρόντιζε να έχουν λύσεις, έπαιζαν σαν την Αβώρανη του 1980. Όπως όλοι δηλαδή. Μπαλιά να φύγει η μπάλα από μένα κι άσε το συμπαίκτη  να σκοτωθεί με τον αντίπαλο μήπως και την κερδίσει. Συγνώμη,  αλλά δεν χρειάζεται προπονητής για να παίξεις τέτοιο ποδόσφαιρο.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ. Το μόνιμο άλλοθι. Ότι δηλαδή είναι νωρίς ακόμα. Αλλά θα φθάσει Πάσχα και πάλι νωρίς θα είναι και οι προπονητές αγουροξυπνημένοι. Το μάθαμε το τροπάριο. Μόνο που δεν πιάνει πλέον. Διότι εάν κοιτάξεις τι θέλουν να κάνουν οι παίκτες στο γήπεδο, θα καταλάβεις ότι καλό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να δεις ούτε σε πενήντα χρόνια. Όχι σε δύο και τρεις μήνες. Μα αγαπητέ μου, όταν ο παίκτης σου δεν ξέρει τον Σεπτέμβριο - μετά από δύο μήνες προπονήσεων-    που να σταθεί στο γήπεδο, που να τρέξει και πότε, ούτε το Μάη δεν θα φας τριφύλλι. Άλλο να κάνει τις κινήσεις ο κάθε  παίκτης, να φαίνεται πως υπάρχει σύνολο  με συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία σύγχρονου ποδοσφαίρου, όμως δεν βγαίνουν ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό  οι συγχρονισμοί.  Αυτό ναι, θα ήταν ελπιδοφόρο. Μόνο που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ καλό ποδόσφαιρο και στην ουσία κοροϊδεύουν τον κόσμο. Διότι ξέρουν πως δεν πρόκειται να το προσφέρουν. Έχετε δει ποτέ δουλειά ομάδων  της Super League στις προπονήσεις; Θα σας πιάσει το παράπονο. Θα βουρκώσετε. Θα κατανοήσετε ότι μ’ αυτά που δουλεύουν μόνο ποιότητα δεν θα δεις. Άντε καμιά ατομική ενέργεια, που στις προπονήσεις βγαίνει λόγω ήπιας άμυνας, αλλά συνήθως όχι και στον αγώνα  γιατί το αντίπαλο κλαδευτήρι δεν θα το επιτρέψει. Πως θα δεις το προηγμένο ποδόσφαιρο που ζηλεύεις απ’ τη τηλεόραση, όταν ο προπονητής σου σχεδόν απειλεί με πρόστιμο τους αμυντικούς του που θα περνάνε το κέντρο; Αυτά δεν λέτε κύριοι προπονητές μέσα στα αποδυτήρια,  πριν το ματς;

 

 ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ θα μπορούσα να γράψω, αλλά φαντάζομαι ήδη κουραστήκατε με τόσα που έγραψα. Ήθελα απλά, τελειώνοντας, να εκφράσω μια απορία: Ο Φώτης Κωστούλας πράττει  ο ίδιος αυτό  που ζητάει απ’ τη Nova;;; Πληρώνει τους παίκτες ακόμα κι αν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, ή τους βγάζει το λάδι  να τους λύσει το συμβόλαιο;;;