Η κληρωτίδα έφερε στον Παναιτωλικό ένα δύσκολο πρόγραμμα για τις πρώτες πέντε Αγωνιστικές, το οποίο μπορεί να «μεταφραστεί» ως… παγίδα για την συνέχεια.  Στον αντίποδα το γεγονός ότι παίζει με ισχυρούς αντιπάλους στην αρχή μπορεί να δημιουργήσει και την ευκαιρία για μια πιο φιλόδοξη συνέχεια στην φετινή Σούπερ Λιγκ.

«Κλειδί» για την αποτίμηση της κλήρωσης αποτελεί η ρεαλιστική – κι όχι ποθούμενη -  δυναμική του Παναιτωλικού, σε σχέση με το επίπεδο του πρωταθλήματος. Διότι εάν αποδειχθεί πως οι φετινές δυνατότητες των κυανοκίτρινων οριοθετούνται στην παραμονή και μόνο, όντως το πρόγραμμα που έτυχαν είναι κακό. Μια αδύναμη ή μέτρια ομάδα δεν θα μπορέσει να πάρει ικανούς βαθμούς με ΑΕΚ (εκτός έδρας),  Πανιώνιο (εντός έδρας), ΠΑΟΚ (εκτός έδρας), Ατρόμητο (εκτός έδρας), Παναθηναϊκό (εντός έδρας) και με το βάρος  ότι άλλες ομάδες – που θα επιδιώκουν την παραμονή -   θα πάρουν αρκετά περισσότερους  πόντους στο ξεκίνημα είναι πιθανόν να δυσκολέψει η συνέχεια. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη…

Ο Παναιτωλικός θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τον ίδιο προπονητή και πολλούς παίκτες από τον περσινό κορμό, προϋπόθεση που δεν διαθέτουν άλλες ομάδες. Επομένως με μια στοιχειώδη δυναμική μπορεί στο ξεκίνημα να πάρει «ανέλπιστους» βαθμούς, που μπορούν να αξιοποιηθούν  για ένα μεγαλύτερο στόχο στη συνέχεια (κι εφόσον η ομάδα έχει τις αγωνιστικές  ικανότητες και δυνατότητες). Μεγαλύτερος στόχος είναι η έξοδος στην Ευρώπη και τέθηκε μάλιστα επίσημα  με την έναρξη της προετοιμασίας. Βέβαια, επί ρεαλιστικής βάσης,  μία θέση υπάρχει καθώς Ολύμπιακος, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ θα καταλάβουν τις τέσσερις θέσεις από τις πέντε με τα Ευρωπαϊκά «εισιτήρια».

Τα τελευταία χρόνια οι ομάδες που σταθερά δείχνουν δυναμική για υψηλές θέσεις είναι ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος. Φυσικά δεν λείπουν και οι ομάδες εκείνες που παρουσιάζουν δυνατότητες στην πορεία, όπως πέρσι ο Πανιώνιος και ο ΠΑΣ Γιάννινα, που και φέτος θα μπορούσαν να το επαναλάβουν μαζί με Λάρισα,  Ξάνθη. Πάντως όσον αφορά τις ομάδες της Τρίπολης και του Περιστερίου δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν πολύ από τον Παναιτωλικό στις πέντε πρώτες Αγωνιστικές. Ειδικά ο Αστέρας έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα, ίσως πιο δύσκολο κι απ’ του Παναιτωλικού, ενώ ο Ατρόμητος για να το πετύχει πρέπει αφενός  να κάνει  μεγάλες εκτός έδρας νίκες (με την ενθουσιώδη νεοφώτιστη Κέρκυρα και τον πρόωρα  φορμαρισμένο, λόγω Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, ΠΑΣ) αφετέρου να κερδίσει και τον Παναιτωλικό στο Περιστέρι. 

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»