Η ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στον Παναιτωλικό είναι ότι συνεχίζει ο Φώτης Κωστούλας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όσο κι αν δεν αρέσει σε πολλούς. Η δεύτερη είναι η παρουσία του Νίκου Καραγεωργίου στην τεχνική ηγεσία, μια ελπιδοφόρα παρουσία βάσει και των λεγομένων του στην «πρώτη» της ομάδας. Σημαντική πραγματικότητα η ανάγκη για τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές, ώστε να έρθει η άνοδος που οι άνθρωποι του Παναιτωλικού διεμήνυσαν προς τους φιλάθλους.

ΟΙ «ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ» ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ και του σεβασμού προς τον φίλαθλο, έχουν γαλουχήσει τον κόσμο εδώ και τριάντα χρόνια, ώστε το καλοκαίρι να ασχολείται με μια ακατάσχετη μεταγραφολογία και την αγωνιστική περίοδο να αποτελεί είδηση η πονεμένη γάμπα του κάθε… Πίου. Προφανώς επειδή δεν έχουν (έχουμε) τίποτε το δημιουργικό να προσφέρουν στο κοινό τους. Προσωπικά, λόγω της απαίτησης του φιλάθλου ασχολούμαι με το ποιοι συζητάνε με τον Παναιτωλικό. Στο τέλος θα αποκτήσει έναν στους πέντε από δαύτους. Και αντί ο δημοσιογράφος (πανελλαδικά) να συνειδητοποιήσει ότι η δουλειά του ξεκινά όταν γίνει η μεταγραφή, ώστε με τη σωστή έρευνα να διαφωτίσει το κοινό του για τις προϋποθέσεις του ποδοσφαιριστή, κάπου εκεί σταματά και πάει για το επόμενο «λαυράκι». Ειδικά στον Παναιτωλικό του Κωστούλα έχει αποδειχθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι στην αξία του παίκτη, αλλά στο πόσα θα δώσει στην ομάδα του Αγρινίου.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ότι πρέπει οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν να γίνουν Παναιτωλικοί, είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Όμως δεν παύει να είναι προς το παρόν μόνο λόγια και θεωρία, οπότε χρειάζεται να διαπιστωθεί πως θα μπορέσει να το εμπνεύσει και στην πράξη. Διαπιστώνω δε, και δεν θα ήθελα να επεκταθώ, ότι ο Καραγεωργίου θα χρειαστεί ιδιαίτερα αυτή την Παναιτωλική ψυχή από τους παίκτες του, καθότι σε κάποιους άλλους τομείς (με δική του ευθύνη) θα παρουσιαστούν αδικαιολόγητα κενά. Όσο για το κάλεσμα ομοψυχίας… απλά μας τα είπαν κι άλλοι. Και πριν του κακοφανεί η κριτική δημοσιογράφων και φιλάθλων στην «πρώτη», καλό θα ήταν να δει το video της αντίστοιχης περσινής: τότε που στην πιο πανηγυρική φάση του Παναιτωλικού, ο Διευθύνων Σύμβουλος εμφανίστηκε με απαράδεκτα διχαστική διάθεση προς κάθε κατεύθυνση. Έχει όμως δίκιο. Δεν μπορεί να δουλέψει με αυτό που επικρατεί σήμερα. Πως θα γίνουν κομμάτι της ομάδας οι παίκτες με τους ίδιους τους Αγρινιώτες να μην αισθάνονται έτσι;

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ» είναι απύθμενο. Ας δούμε την ουσία. Έμεινε επειδή αυτό ήθελε και πιστεύω ούτε τον έδιωχνε κανείς, ούτε τον κρατάει να μην φύγει αν αυτό θέλει. Κάνοντας την αυτοκριτική μας θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η περιοχή μας (όπως και οι περισσότερες στην Ελλάδα) αδυνατεί να συντηρήσει έναν φιλόδοξο Παναιτωλικό. Το ενδιαφέρον του Παπαϊωάννου κατά την γνώμη μου ήταν και πραγματικό και σοβαρό. και από τη στιγμή που πρέπει να πιστέψω ή αυτόν ή τον Κωστούλα, θα πιστέψω τον Παπαϊωάννου. Για δύο λόγους. Ό πρώτος διότι όσα είπε τηλεφωνικά σε μένα και άλλους δημοσιογράφους εκείνο το διάστημα δεν λέγονται αν δεν είναι αλήθεια: μιλούσε με αγνώστους, που τον ηχογραφούσαν, άρα δεν θα μπορούσε να λέει τόσο «χοντρά» ψέματα, εκτός κι αν είναι ασόβαρος, που δεν είναι. Πιστεύω επίσης τον Παπαϊωάννου, επειδή όσα παραδέχθηκε ο Κωστούλας ότι είπαν μετά την πάροδο τεσσάρων εβδομάδων, ο Παπαϊωάννου μου τα έλεγε το πρώτο 5ημερο. Και ποιες τέσσερεις εβδομάδες όταν το Σάββατο (9 Ιουνίου) έκαναν το πρώτο ραντεβού και την Τετάρτη (13 Ιουνίου), δηλαδή τέσσερεις μέρες μετά (!) ο Κωστούλας ανακοίνωνε πως θα κάνει πάλι Διοίκηση;

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ να πιστέψω τον Παπαϊωάννου είναι ο ίδιος ο Κωστούλας και ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα. Είναι τουλάχιστον αφελές να λέει πως δεν προσέβαλε την υπόσταση του Παναιτωλικού στην περιβόητη τηλεοπτική εκπομπή, αλλά έτσι το μετέφεραν οι δημοσιογράφοι! Μάλλον ξέχασε ότι η εκπομπή ήταν live, ότι όσοι δεν πρόλαβαν την είδαν την επομένη και οι υπόλοιποι στο διαδίκτυο, άρα δεν είχαν την ανάγκη να τους διαφωτίσει κανένας δημοσιογράφος. Τι ισχυρισμός κι αυτός!!! Εντούτοις, όσο ο Παπαϊωάννου για να μην κοντραριστεί, δεν διαψεύδει δημοσίως τον Κωστούλα λέγοντας στους φιλάθλους όλα όσα ο ίδιος ισχυρίζονταν, καθιστά τον εαυτό του «λίγο» για τον Παναιτωλικό, με το «καλημέρα». Οπότε προτιμότερος ο Κωστούλας.

ΑΝ Ο ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ πει τα πράγματα με το όνομά τους, τότε ο Κωστούλας δεν θα έχει το δικαίωμα της αποτυχίας στο στόχο της ανόδου. Θα είναι έκθετος απέναντι στο Σύλλογο και τον κόσμο του. Δεν παύει όμως να είναι ακόμη ο πρόεδρος και να κρατά τις τύχες της ομάδας, δεν παύει να έχει προσφέρει πολλά σε εποχές μάλιστα που όποιος άκουγε για Παναιτωλικό ειρωνεύονταν και – θα έλεγα – όσο κι αν παρουσιάστηκε ξανά αμετανόητος, έχει καταλάβει ότι σε κάποια πράγματα δεν τον «παίρνει». Αυτή είναι η ταπεινή μου διαπίστωση και χωρίς να πιστεύω πως αρκεί, ίσως αποτελέσει μια νέα αρχή.

Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ έχει πια την κατάσταση στα χέρια του και δεν το έχει καταλάβει ακόμα. Αν μοναδικό στόχο έχει να διώξει τον Κωστούλα, είναι πιο εύκολο από ποτέ και πιστεύω ο κύκλος του αρχίζει να κλείνει, αν ήδη δεν έκλεισε. Μπορεί να ακούγεται σαδιστικό, αλλά επειδή στο ποδόσφαιρο τα πρόσωπα δεν μπορούν να μπαίνουν πάνω από τις ομάδες, ο Κωστούλας έσωσε μεν τον Παναιτωλικό μα δεν έχει να δώσει πολλά ακόμα διατηρώντας την ίδια νοοτροπία. Αν θέλετε, ναι, τον χρησιμοποίησε ο Παναιτωλικός όμως πλέον πρέπει να αλλάξει μυαλά για είναι ωφέλιμος. Αν όμως το κυρίαρχο ζητούμενο είναι να πηγαίνει μπροστά ο Παναιτωλικός, αυτή η χρονιά δεν πρέπει να χαθεί. Δουλειά των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν τους κρατούντες, να τους κριτικάρουν ακόμα και πολύ αυστηρά, κι ας αυτοαποκαλούνται «μοναδική λύση» κι ας ενοχλούνται. Ο Κωστούλας ήταν μοναδική λύση μέχρι να βγάλει τον Σύλλογο από τη αφάνεια. Τώρα πια είναι απλά μια λύση.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΦΕΤΟΣ ο Παναιτωλικός χρειάζεται να βελτιωθεί το κλίμα και δεν βελτιώνεται με συνθήματα τύπου «ο κόσμος είναι μαζί μας». Αυτά είναι για τους πολιτικάντηδες και τους ψηφοθήρες. Υπάρχει πρόβλημα σχέσεων της ΠΑΕ με τους φιλάθλους και δεν μπορούν να το λύσουν οι δημοσιογράφοι. Ούτε οι μελιστάλακτοι για την ΠΑΕ (αν μπορούσαν θα το είχαν ήδη πετύχει), ούτε οι αυστηροί κριτές διότι θα κατηγορηθούν για εξαγορά. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν θα ξεχάσω ότι όσα χρόνια στήριζα πέρα του δέοντος τις επιλογές Κωστούλα, επειδή τότε ήταν η μόνη λύση και είχε να δώσει πολλά, κατηγορήθηκα για συνδιαλλαγή ακόμα και από φανατικούς υποστηρικτές του Κωστούλα.

Η «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» βρίσκεται πια στα χέρια των φιλάθλων. Θέλουν άνοδο; Στηρίζουν και ίσως έρθει. Θέλουν εκδίκηση; Πολεμάνε έχοντας την ευθύνη των κακών συνεπειών ή τη δόξα των ευεργετικών αποτελεσμάτων. Θα τελειώσω με μια δυσάρεστη εκτίμηση. Αν δεν αλλάξει ρότα η Διοίκηση Κωστούλα θα αποτύχει και πάλι, όση στήριξη και να έχει. Και το τελευταίο που θα ήθελα να δω, είναι τους υπαίτιους της αποτυχίας να τα ρίχνουν στο φίλαθλο κόσμο και τη στάση του και να έχουν τα επιχειρήματα με το μέρος τους. Και φυσικά, αν υποθέσουμε ότι ο Καραγεωργίου μπορεί να «πλάσει» παίκτες που να πονάνε τη φανέλα, με το σημερινό κλίμα δεν θα τα καταφέρει.