Δύσκολες εποχές για τις ομάδες κι αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι συγχωνεύσεις – συνενώσεις μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες  προοπτικές κι όντως το μπορούν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Όμως στην φημολογούμενη συγχώνευση του Παναμβρακικού Μπούκας με τον Αμφίλοχο, οι αρνητικές πλευρές μοιάζουν πολλές και οι θετικές σχεδόν ανύπαρκτες. Παρότι το πρώτο άκουσμα προκαλεί θετική εντύπωση. 

 

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

 

Δεν έχω καμία διάθεση να παρέμβω στις προθέσεις των ανθρώπων των δύο ομάδων και γι’ αυτό κάνω απλά μια δημοσιογραφική εκτίμηση – που θα κριθεί στο μέλλον, όπως όλες- χωρίς να έχω επικοινωνήσει με κανέναν εκ των διοικητικών παραγόντων, παρότι, ως γνωστόν, έχω τέτοια  δυνατότητα και οικειότητα με ορισμένους εξ αυτών. Γνωρίζω, δε, ότι η τοποθέτησή μου θα με κάνει «αντιπαθή» σε κάποιες πλευρές, όμως πάντα προτιμούσα να επιχειρώ να γίνομαι ωφέλιμος και όχι δημοσιοσχεσίτης. Και κάνω αυτές τις διευκρινήσεις για να μην  θεωρηθεί η άποψή  μου προσπάθεια παρέμβασης. Και ποιο δικαίωμα, ή  τι λόγους θα είχα άλλωστε; Μάλιστα είναι από τις φορές που πραγματικά εύχομαι να έχω εκτιμήσει εσφαλμένα την πραγματικότητα, ή να αγνοώ κάτι..

 

 

Στην συγκεκριμένη πιθανολογούμενη συγχώνευση το εφαλτήριο είναι το όνομα και η ιστορία του Αμφίλοχου, όμως τα συγκεκριμένα «εφόδια» δεν φτιάχνουν ομάδες. Απλά τις στηρίζουν όταν υπάρχουν  άλλα, πιο σημαντικά, χαρακτηριστικά.  Προσωπική εκτίμηση είναι ότι με την συγχώνευση  ο Αμφίλοχος θα καταπιεί την «Μπουκίτσα» (όπως την αποκαλεί  κι ο Γιάννης Μακρής), ενώ η ομάδα της Αμφιλοχίας πιθανότατα θα υποστεί μία ακόμα πληγή…

 

 

Υποτίθεται ότι ο Αμφίλοχος  συμβάλλει στην συνένωση με το όνομα και την ιστορία, άρα την δυναμική. Ναι αλλά εδώ και δεκαετίες έχει να επιδείξει μόλις μια άνοδο στην Δ΄Εθνική με αποτυχημένη πορεία κι υποβιβασμό και πολλές συνεχόμενες σεζόν στην Β΄ΕΠΣΝΑ. Δεν πλησιάζει καν το όνομα της ΑΕΜ,  ή του Ναυπακτιακού και βάσει της πρόσφατης ιστορίας του υστερεί κι άλλων  ομάδων, όπως του Άρη Αιτωλικού, ή του Ακαρνανικού Φυτειών. Αυτή η φθίνουσα πορεία έχει και τις αιτίες της, ωστόσο.   Ο δε  Παναμβρακικός συμβάλλει  στην συνένωση έχοντας την υψηλή Κατηγορία, τον πολύ δυνατό πρόεδρο με τους «συμπαίκτες» του, την οικονομική αξιοπιστία, το ένθερμο κοινό του, δηλαδή όσα χρειάζεται μια ομάδα με μοναδική έλλειψη ένα  δικό της γήπεδο.

 

 

Ας ερευνήσουμε, όμως,  τα δεδομένα που γνωρίζουμε και τις πιθανές επιπτώσεις τους:

 

Διοικητικοί παράγοντες

Για τους διοικούντες  του Παναμβρακικού  είναι γνωστή η δυναμική τους. Όσο για τον Αμφίλοχο δεν μπόρεσε να έχει ούτε μια αξιοπρεπή παρουσία στην Α΄Κατηγορία. Επομένως δεν διαθέτει ενεργούς ανθρώπους με φιλοδοξίες. Κι αν δεν απέδειξαν το μεράκι τους τόσα χρόνια, θα το καταθέσουν τώρα στη «σκιά» του Μάρκου Φουρλάνη;  Ή μήπως οι περισσότεροι  θα τον αφήσουν μόνο του στα «βαθιά» από την πρώτη μέρα , ή πολύ σύντομα;

 

Φίλαθλος κόσμος

Οι φίλαθλοι της Αμφιλοχίας έχουν δείξει πως δεν ενδιαφέρονται πολύ, διότι ακόμα και στην Δ΄Εθνική πριν μερικά χρόνια – σε πολύ καλύτερες εποχές- δεν ήταν οι θεματοφύλακες της  ομάδας  τους. Μα εάν  ήταν δεν θα «βολόδερνε» τόσα χρόνια στην Β΄Κατηγορία, όπου ήδη ξαναγύρισε.  Ο Παναμβρακικός, ως ομάδα πολύ μικρού χωριού, δεν έχει παρά λίγες εκατοντάδες φιλάθλων. Όμως κι αυτοί είναι πολύ πιθανόν να αποστασιοποιηθούν με την συγχώνευση, ενώ κι εκείνοι του Αμφίλοχου δεν είναι σίγουρο πως θα συσπειρωθούν διότι οι ρίζες και τα... άνθη της νέας  ομάδας  θα έχουν άρωμα Παναμβρακικού… Άρα μοιάζει απίθανο να βλέπουμε πολύ κόσμο στο γήπεδο, ή έστω με συνεχή  οικονομική συμβολή.

 

 

Οικονομικά μεγέθη

Είναι σίγουρο πως η νέα ομάδα  θα περιμένει να στηριχθεί οικονομικά κυρίως – αν όχι ολοκληρωτικά- στον Μάρκο Φουρλάνη και τον «συμπαίκτη» του στον Παναμβρακικό. Διότι ολόκληρο  το  φετινό ετήσιο  μπάτζετ του Αμφίλοχου (από διοικούντες και φιλάθλους)  αρκεί για τις ανάγκες μόλις μέχρι την τέταρτη Αγωνιστική της Γ΄Εθνικής. Φυσικά ο  Φουρλάνης δεν είναι υποχρεωμένος να μπορεί να σηκώσει μόνος το βάρος μιας ομάδας Γ΄Εθνικής, αλλά και με συγχώνευση πάλι στον ίδιο παρανομαστή θα φθάσει.

 

 

Συμπερασματικά,  εάν οι διοικούντες της Μπούκας δεν μπορούν να υποστηρίξουν – οικονομικά- μόνοι τους τον Παναμβρακικό  στην Γ΄Εθνική,  ούτε στον Αμφίλοχο θα το μπορέσουν. Κι είναι καλύτερα να «ζήσει» ο Παναμβρακικός αυτό το… ρομαντικό ταξίδι στην Γ΄Εθνική, ακόμα κι αν υποβιβαστεί διότι θα συμβεί με αισθήματα συγκατάβασης και χωρίς γκρίνιες, παρά να «ζήσει» ο Αμφίλοχος την ψυχοφθόρα διαδικασία μιας ακόμα αποτυχίας η οποία μπορεί να φέρει και κάθε λογής  «αφορισμούς».