Το διακύβευμα που εμποδίζει την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 1 είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων και στην ουσία οι οικονομικές απολαβές των μεγαλομετόχων τους από το φετινό τηλεοπτικό συμβόλαιο της κάθε ομάδας. Βόλος Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Απόλλωνας και Λαμία δεν συμβιβάζονται με συμβόλαιο περίπου στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αξιώνουν 1,8 εκατομμύρια ετησίως.

 

Ας δούμε την αμείλικτη πραγματικότητα. Οι ομάδες αυτές όπως και οι υπόλοιπες ομάδες της ίδιας “ταχύτητας” έχουν ήδη εξασφαλίσει εφέτος ένα επιπλέον έσοδο 1,6 εκατομμύρια ευρώ το οποίο δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν φέτος λάβουν και συμβόλαιο των 1,2 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτοξεύουν τα έξοδά τους στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, όσον αφορά χρήματα που έρχονται στο... πιάτο χωρίς κανένα κόπο.

 

Και ας υποθέσουμε ότι τελικά ικανοποιείται το αίτημά τους και τα ακόπιαστα έσοδα αυτών των ομάδων φτάνουν εκεί που θέλουν, δηλαδή στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Για να μην ξεχνιόμαστε... κάπου δύο εκατομμύρια περισσότερα από όλες τις προηγούμενες σεζόν. Αν γίνει κάτι τέτοιο τι θα κερδίσει το ποδόσφαιρο; Απολύτως τίποτα. Διότι αυτές οι ομάδες δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τίποτα περισσότερο αγωνιστικά από αυτό που ούτως ή άλλως διεκδικούσαν. Ακόμα και με τα 600.000 ευρώ περισσότερα έσοδα – τα οποία είναι ο λόγος της σημερινής ανωμαλίας - σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τον πρωταθλητή και τις Ευρωπαϊκές θέσεις, κάτι που γνωρίζουν καλά και για αυτό δεν θα ανεβάσουν την ποδοσφαιρική ποιότητα των ομάδων τους. Δεν έχουν λόγους.

 

Με απλά λόγια δεν έχουν καμία πιθανότητα να κοντράρουν Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Εφόσον συμφωνήσουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι η μία και μόνη αλήθεια, τότε προκύπτει αβίαστα και η επόμενη αλήθεια. Όλη η φασαρία γίνεται για να υπάρξουν μεγαλύτερα έσοδα στους παράγοντες αυτών των ομάδων. Έτσι ώστε σε ορισμένες ομάδες να προκύψει περίσσευμα που λογικά θα καταλήξει σε κάποιες τσέπες και σε κάποιες άλλες ομάδες να μπορέσουν οι ανεπαρκείς διοικούντες τους να πειραματιστούν με περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους.

 

Δικαίωμά τους, αναμφίβολα, ούτε θα κάνουμε κουμάντο στην τσέπη τους εμείς οι υπόλοιποι. Όμως ούτε κι αυτοί και οι αβανταδόροι τους θα κάνουν κουμάντο στη νοημοσύνη μας, με το παραμύθι ότι με τις διεκδικήσεις τους πασχίζουν τάχα για το καλό του ποδοσφαίρου.