Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ του Παναιτωλικού οδήγησε πολλούς φιλάθλους του (και μη) να καταλογίζουν αδιάκριτες ευθύνες στον Κωστούλα και στο Μπελεβώνη, αλλά πριν από αυτό είχε ήδη υπάρξει η αθρόα αποχή από τις κερκίδες του γηπέδου. Μόλις λίγα χρόνια μετά την “θεοποίηση” του Κωστούλα και τα “στραβά μάτια” στις πρακτικές του Μπελεβώνη...

 

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

 

ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ πως η πολυετής παρουσία στην Α΄ Εθνική δεν αποτελεί το μοναδικό συστατικό που θα κάνει έναν σύλλογο ξεχωριστό. Όπως δεν έκανε την Ξάνθη, τον Λεβαδειακό, τον Αστέρα Τρίπολης. Ούτε καν το εξαιρετικό γήπεδο και το προπονητικό κέντρο. Ο Παναιτωλικός δεν έχει γίνει ούτε Λάρισα, ούτε Ο.Φ.Η., ομάδες οι οποίες έφθασαν – και βρίσκονται- ψηλά στην φίλαθλη συνείδηση, παρά τις παρασπονδίες, τις ασυνέπειες, τις κάθε είδους κατρακύλες. Χωρίς οικονομική φερεγγυότητα τα περισσότερα χρόνια, χωρίς γηπεδάρες, χωρίς χλιδάτα προπονητικά κέντρα.

 

ΟΠΟΙΟΙ ΠΙΣΤΕΨΑΝ πως ο Κωστούλας θα πάει τον Παναιτωλικό τόσο ψηλά, απλώς ονειρεύονταν. Και το όνειρό τους αυτό οδήγησε σε ασυλία, και η κριτική στον Κωστούλα ήταν σχεδόν “βλασφημία”. Όπως “βλασφημία” είναι να ακυρώνονται τα όσα έχει κάνει για τον Παναιτωλικό. Όπως όνειρο, επίσης, είναι να θεωρείται ο Παναιτωλικός “μαγαζί γωνία”, όταν η περιοχή δεν προσφέρει κανένα επιχειρηματικό κίνητρο σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.

 

ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ο Παναιτωλικός ή θα διοικηθεί από γηγενείς διοικητικούς παράγοντες, έργο που το έχουμε δει, ή θα πέσει στα χέρια σκληρών στοιχηματζήδων. Αλλιώς μένει στον Κωστούλα, ο οποίος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ως άνθρωπος χορτασμένος από χρήμα, είχε και έχει ανάγκη την αναγνωρισιμότητα, σε συνδυασμό με τα εκάστοτε καπρίτσια του. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ενασχόλησή του με τον Παναιτωλικό και τα όσα απολαμβάνει από την ομάδα, τού έχουν γεμίσει την ζωή. Πρόκειται για μια διέξοδο που δεν βρήκε αλλού, διότι είναι βέβαιο ότι την αναζήτησε και με άλλους τρόπους.

 

ΜΕΘΑΕΙ” Ο ΘΡΟΝΟΣ που προσφέρει ο Παναιτωλικός, όπως συμβαίνει με κάθε ιστορική ομάδα, και δεν μπορεί να τον αποχωριστεί. Γι αυτό κι έχει κάνει εκπτώσεις – μέχρι και εκποιήσεις- σε κείνα που (ίσως και να) ήθελε να πρεσβεύει στο ποδόσφαιρο. Επειδή έπρεπε να μείνει. Έμαθε, δε, λόγω του κανακέματος για πολλά χρόνια, να μην κάνει υποχωρήσεις, να μην έχει αντιληφθεί τον τρόπο να μεγαλώσει περισσότερο μια ομάδα. Για τον Κωστούλα ο Παναιτωλικός είναι το μέσο που έψαχνε για να περνάει ακόμα καλύτερα στην ζωή του. Τίποτε άλλο δεν τον δένει με την ομάδα.

 

ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ, ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ και ότι άλλο συνθέτει την ύπαρξη μιας ομάδας, αποτελούν επίσης μέσα για να περνάει καλά. Έτσι ξεκίνησε, έτσι πορεύθηκε κι έτσι θα πορεύεται. Αγνοεί, βέβαια, πόσο καλύτερα θα περνούσε εάν αντιλαμβάνονταν πως το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό άθλημα, το οποίο χωρίς πλατιά συμμετοχή χάνει την μαγεία του. Δεν του το επιτρέπει ούτε η προσωπικότητά του, ούτε ο Μπελεβώνης, ούτε εκείνοι που του “φορτώνει”. Δεν ήταν χαζός ο Κόκκαλης, ούτε είναι βλάκες ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης, που γίνονται μέρος των φιλάθλων τους.

 

ΤΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ του Κωστούλα δεν είναι το θέμα μου και προφανώς ούτε το δικό σας. Το αποτέλεσμα της τακτικής του πρέπει να μας απασχολεί και εάν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί. Αν με ρωτήσετε θα σας απαντήσω αβίαστα “όχι”. Δεν θα διαφοροποιηθεί. Αν μάλιστα σε επόμενο χρόνο βγάλει κανέναν... άσο από το μανίκι κι έρθει έξοδος στην Ευρώπη, θα ξεχαστούν όλα όσα ενοχλούν τα τελευταία χρόνια σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Έχει ξαναγίνει, άλλωστε, με την άνοδο στην Super League.

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ και κυρίως το γνωρίζει ο Κωστούλας, πως αυτός αποτελεί την μόνη επιλογή για να υπάρχει έστω αυτός ο Παναιτωλικός. Που στα μάτια του κόσμου δεν είναι λίγος, αντίθετα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το παρελθόν του. Προσωπικά, με στεναχωρεί η αποτυχία μου να αφυπνίσω στον απαιτούμενο βαθμό τα αντανακλαστικά των φιλάθλων, όταν υπήρχαν τα περιθώρια να συνετίσουν τον Κωστούλα και να ακολουθήσει άλλη ρότα. Βέβαια είχα να αντιμετωπίσω την καθολική δημοσιογραφική υποτέλεια και το σμήνος “παπαγάλων” που πίστευαν ότι ο Κωστούλας είχε τα λεφτά του για την αφεντιά τους. Πάντως, εδώ που φθάσαμε σήμερα και με δικές σας ευθύνες ή ανοχές, ακόμη κι αν υποβιβαστεί ο Παναιτωλικός – που δεν το πιστεύω λόγω αναδιάρθρωσης - θα είναι ανώφελοι, άσκοποι κι επιζήμιοι οι αφορισμοί προς την Π.Α.Ε.