Δεν χρειάζονται μακροσκελή σχόλια για το “πράγμα” που είδαμε στον αγώνα του Παναιτωλικού με τον Ατρόμητο. Αποκρουστικό απ’ όλες τις πλευρές και συμπεριλαμβάνω την εικόνα της εξέδρας, αν και την θεωρώ φυσιολογική βάσει της κακοποίησης του αθλήματος που συντελείται.

 

Τις εκτιμήσεις ότι ο Παναιτωλικός έχει υποβιβαστεί από την πρώτη κιόλας Αγωνιστική τις εκλαμβάνω ή ως προϊόν παντελούς άγνοιας, ή ως κακεντρέχεια. Διότι ακόμα και μ’ αυτήν την οικτρή εικόνα μπορεί να στοχεύει όχι μόνο στην παραμονή, αλλά ίσως και στην διάκριση: για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν ακόμα χειρότερες ομάδες και εξ αιτίας της πρακτικής να υποβιβάζονται, κυρίως, όσοι γίνονται ανεπιθύμητοι.

 

Μήπως και ο Ατρόμητος που νίκησε μπορεί να ικανοποιήσει ως ομάδα;;; Μόνο τους τυφλούς. Συμβαίνει, όμως, η νίκη να σβήνει την ανικανότητα μιας ομάδας. Το ίδιο ακριβώς που θα γίνει και στον Παναιτωλικό, έπειτα από μερικές νίκες.

 

Το αίσχος του ποδοσφαίρου, όμως, είναι πως άνθρωποι οι οποίοι ζουν πλουσιοπάροχα απ’ αυτό δεν το σέβονται. Δεν κάνουν τίποτα για να το ομορφύνουν κι επιπλέον κάνουν πολλά για να το ασχημαίνουν. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν στις προπονήσεις. Δεν μαθαίνουν, για παράδειγμα, ότι ο συμπαίκτης που δέχεται τη μπάλα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο καλά στηρίγματα κοντά του για να βγει συνεργασία;;; Διότι χωρίς στηρίγματα θα εκτεθεί στο “ένας με έναν” και στην καλύτερη περίπτωση ο αμυντικός θα κάνει ένα ανώδυνο φάουλ, με συνέπεια να σταματά συνέχεια το παιγνίδι και να γίνεται ο αγώνας καφενές. Δεν μαθαίνουν, για παράδειγμα, ότι η διεκδικούμενη μπαλιά στο κέντρο της γεμάτης αντίπαλης άμυνας είναι ένα μεγαλοπρεπές και ηθελημένο πούλημα της μπάλας;;;

 

Αναρωτιέμαι συχνά τις ακριβώς συμβαίνει. Μπορεί να είναι τόσο ανίκανοι οι προπονητές;;; Τα δουλεύουν στις προπονήσεις, αλλά στον αγώνα οι παίκτες κάνουν ό,τι έκαναν και στην αλάνα του χωριού τους, χωρίς ο προπονητής να αντιδρά;;; Και τα δύο μαζί;;; Το χειρότερο όλων είναι πως ενώ οι φίλαθλοι βλέπουν τη ασχήμια δεν διαμαρτύρονται εκείνη την στιγμή για το άθλιο θέαμα και συνεπώς θα συνεχίσουν να βλέπουν αυτό το έκτρωμα που πλέον δεν μοιάζει καθόλου με ποδόσφαιρο.