Αν πριν μερικά χρόνια έλεγε κάποιος στους φιλάθλους του Παναιτωλικού ότι η ομάδα τους θα σταθεροποιηθεί για χρόνια στην Super League και θα καταφέρνει άνετη παραμονή, πιθανότατα θα φάνταζε αιθεροβάμων. Και να που η ομάδα το έχει καταφέρει, αλλά ο φίλαθλος κόσμος της είναι πια αδιάφορος. Όχι ευχαριστημένος. Ούτε καν αγανακτισμένος. Αδιάφορος. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει στο μέλλον.

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Είναι μήπως αχάριστοι οι φίλαθλοι;;; Θα βόλευε ορισμένους αυτό, μα δεν είναι έτσι. Το μόνο λάθος που κάνει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι να εστιάζει στο δένδρο και να χάνει το δάσος. Έτσι ακούμε για τον όχι κατάλληλο Δέλλα, για τους μέτριους Λατίνους ποδοσφαιριστές, κι όχι για την ποδοσφαιρικά αφερέγγυα ΠΑΕ που θα μπορούσε ακόμα και τον... Μέσσι να μετατρέψει σε μια μετριότητα.

 

Είχα την ατυχία να βιώσω από κοντά τους διοικούντες του Παναιτωλικού, πριν μερικά χρόνια, με συνέπεια να κατανοήσω ότι κινούνται σε μια λογική η οποία δεν έχει σχέση με αυτή του σωστού ποδοσφαίρου. Ούτε καν του πραγματικού ποδοσφαίρου. Η φιλοσοφία τους όχι μόνο δεν έχει καμία ομοιότητα με το προηγμένο ποδόσφαιρο, μα με τρόπο “κουκουλωμένο” είναι πιο ελληνική κι απ’ του Μποροβήλου (καλή του ώρα του ανθρώπου).

 

Έβλεπα – και βλέπω- ότι κάθε σωστή κι αποδεκτή από τον σωστό φίλαθλο επιλογή της ΠΑΕ συντελούνταν με “κρύα καρδιά” από μέρους της και με απώτερο στόχο να αποτύχει, ώστε να ακυρωθεί στην συνείδηση των φιλάθλων. Θα ήθελα να θυμηθείτε ότι σε live τηλεοπτική συνέντευξη του Κωστούλα, το 2012, του ανέφερα χωρίς περιστροφές πως δεν είχαν πλέον την δική μου δημοσιογραφική αποδοχή διότι το ποδόσφαιρο που πρέσβευαν απομακρύνονταν συνεχώς απ’ αυτό που αποδέχομαι εγώ. Και ήξερα ότι ο χρόνος θα με δικαιώσει. Όπως το ξέρω και τώρα, αναφέροντας πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Διότι δεν είναι αναστρέψιμη η λογική εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις.

 

Ακόμα κι αν μια μελλοντική επιτυχία του σημερινού Παναιτωλικού δημιουργήσει κάποια θετική ατμόσφαιρα – μέσω των γραφικών πανηγυρτζήδων- θα αποδειχθεί μόνο προσωρινή. Αυτή η ομάδα είναι χτισμένη και δρομολογημένη για άλλα πράγματα, όχι για ποδόσφαιρο. Βασικό της γνώρισμα το “άλλα λέμε, άλλα εννοούμε κι άλλα κάνουμε πίσω απ’ τους προβολείς”.

 

Ήθελα να αναφέρω πολλά ακόμα, όμως ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο. Κι αν δημοσιεύω τα προηγούμενα είναι επειδή έκανα κάποιο κόπο να τα γράψω κι αφιέρωσα χρόνο. Στην πραγματικότητα δεν έχει νόημα να ασχολείσαι με κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Απλά συντάσσεσαι ή αποστασιοποιείσαι και φυσικά έχεις την ολοκληρωτική ευθύνη της επιλογής σου.