Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΜΠΑΡΑΖ για την ανάδειξη του πρωταθλητή στην Α΄Κατηγορία Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα θέμα που συζητιέται συχνά, ακόμα κι ως προς την χρησιμότητά τους. Συνήθως οι άνθρωποι των ομάδων που τερματίζουν πρώτες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος εκφράζουν ενστάσεις εκείνη την χρονική στιγμή, όπως κι εκείνων που θα εξασφάλιζαν την παραμονή τους εάν δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα μπαράζ. Πάντως η πράξη έχει δείξει ότι χωρίς αυτή την διαδικασία τα πρωταθλήματα δεν θα είχαν τόσο ενδιαφέρον κι ότι η αξιοπιστία τους θα είχε πληγεί με πολλές αδιάφορες ομάδες και για πολλές Αγωνιστικές. Πλην όμως ο τρόπος που διεξάγονται τα play offs θέλει… κουβέντα ως προς  την δικαιοσύνη του.

 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ φάνηκε ξεκάθαρα ότι το υπάρχον σύστημα, αν και καλύτερο από το προηγούμενο, «μπάζει» όσον αφορά την αξιοκρατία του.  Ο Παναμβρακικός Μπούκας νίκησε την Φλόγα Παλαιομάνινας κι όχι μόνο δεν ωφελήθηκε  στην ειδική βαθμολογία των play offs, μα ζημιώθηκε κιόλας διότι είχαν κέρδη οι ανταγωνίστριες ομάδες της δεύτερης και τρίτης θέσης. Στην θέση του Παναμβρακικού θα μπορούσε να βρίσκεται οποιαδήποτε ομάδα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, απλώς αυτή τη φορά ήταν «καραμπινάτο».

 

ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ δεν μπορεί παρά να είναι Ελληνικής προελεύσεως, καθώς δεν  δύναμαι  να φανταστώ ότι εφαρμόζεται σε κάποια άλλη, αξιόπιστη ποδοσφαιρικά, χώρα. Πρώτα απ’ όλα η πρακτική να διαιρείται με το τέσσερα η βαθμολογική διαφορά που δημιουργείται ανάμεσα στις ομάδες για να προκύψει η ειδική βαθμολογία των play offs, αδικεί τις ομάδες που έχουν αποδειχθεί ανώτερες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Το πιο παράδοξο είναι πως σημείο αναφοράς για να εξαχθεί η ειδική βαθμολογία αποτελεί η χειρότερη ομάδα, δηλαδή η τέταρτη! Και δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό επιπλέον μπόνους για την ομάδα που τερματίζει πρώτη στην κανονική διάρκεια.

 

ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ πιο δίκαιο γίνεται απαραίτητο, πλέον. Με μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, να μην εξανεμίζεται τόσο εύκολα η βαθμολογική διαφορά με διαιρέτη τον αριθμό τέσσερα και να μην είναι σημείο αναφοράς η τέταρτη ομάδα, αλλά η πρώτη. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας αριθμός βαθμών  (π.χ. 10) με τον οποίο θα ξεκινά ο πρώτος τα play offs και οι άλλες τρεις ομάδες να ξεκινούν ανάλογα με την διαφορά βαθμών που έχει δημιουργηθεί  στην κανονική διάρκεια και διαιρούμενη με έναν μικρότερο αριθμό. Ίσως τον αριθμό  2,5 που υπήρχε παλαιότερα στην Β΄Εθνική, ή έστω το 3. Και για να προκύψει τυχόν αρνητική βαθμολογία για κάποια ομάδα θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά των 30  βαθμών  στην κανονική διάρκεια! Επομένως διαφορά που δείχνει πως αυτή η ομάδα η οποία έμεινε τόσο πίσω δεν αξίζει να διεκδικήσει  πρωτάθλημα, οπότε ας διεξάγονται μπαράζ με τις τρεις ομάδες. Όσο για το ενδεχόμενο  να προκύψουν ομάδες αδιάφορες στα play offs, λόγω μεγάλης διαφοράς βαθμών, αυτό συμβαίνει και με το υπάρχον σύστημα μετά από μία ή δύο Αγωνιστικές.

 

ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ όλα τα παραπάνω, απλά σκέψεις που αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα, το οποίο οι ειδικοί μπορούν να επεξεργαστούν και να εκπονήσουν. Αρκεί να έχουν την  απαραίτητη   ευαισθησία για το ποδόσφαιρο κι αίσθηση δικαίου…

 


Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα "Συνείδηση"