ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ στο πρόσφατο παρελθόν την άποψη ότι για να γίνει καλύτερο και πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο πρέπει να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να τα βρουν οι «μεγάλοι» του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Άποψη που είναι τουλάχιστον αφελής, αν όχι δείγμα ασχετοσύνης,  ή προσπάθειας αντιπερισπασμού και μετάθεσης ευθυνών λόγω «πονηρών» σκοπών. Κι ο πιο εύστοχος σε όλη αυτή την παραπλάνηση υπήρξε ο Πανόπουλος της Ξάνθης, ο οποίος επιχείρησε να μπουν στο «παιγνίδι» και οι άλλες ομάδες.

 
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΦΕΛΕΙΑΣ, αν όχι οτιδήποτε άλλου, είναι νομίζω προφανείς. Διότι αιωρείται, από αυτούς τους ανθρώπους,  πως  το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καθορίζει τα πράγματα ο Ολυμπιακός κι επωφελείται απ’ αυτό. Άρα, με το δικό τους σκεπτικό,  οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δεν είχαν και δεν έχουν καμία πρόθεση να βελτιώσουν την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Αν την είχαν δεν θα χρειάζονταν… βοηθούς και  συμπαραστάτες  για να το πράξουν.
 
ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να συμβεί λοιπόν εάν τα «έβρισκαν» όλοι μαζί; Μόνο να μοιράσουν την  πίτα μεταξύ τους και τίποτε άλλο. Να φροντίσουν για τα συμφέροντα των ομάδων τους και συνεπώς τα δικά τους, με κατανομή κι αναδιανομή των όποιου είδους  κερδών. Κι αυτό θα ήταν η «ταφόπλακα» για όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Διότι εάν καθορίζει τα πράγματα ένας από τους «μεγάλους» δεν ευνοούνται οι υπόλοιποι τρεις κι αυτό δίνει το περιθώριο στις άλλες ομάδες να επωφεληθούν. Να μην αντιμετωπίζουν αθέμιτες αντιξοότητες κάθε φορά που αντίπαλός τους είναι μια «μεγάλη» ομάδα κι επομένως να έχουν την δυνατότητα να πάρουν ότι αξίζουν στον αγωνιστικό χώρο.

 
ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ  τι θα συμβεί εάν τα βρουν οι «μεγάλοι»! Θα δρομολογούν τον πρωταθλητή, τον κυπελλούχο, τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια»  κι επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος δεν θα περισσεύουν ούτε «ψίχουλα» για τις άλλες ομάδες.  Θα  αποκτήσουν αποκλειστικά ρόλο κομπάρσων και θα συμπληρώνουν απλά τον αριθμό της Σούπερ Λιγκ.

 
ΟΣΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ποδοσφαίρου… τι λόγο θα έχουν οι ιδιοκτήτες των «μεγάλων» να ξοδέψουν χρήματα για καλούς ποδοσφαιριστές, όταν θα ξέρουν πως ούτως ή άλλως  θα κατακτήσουν τον εκάστοτε στόχο τους;

 
ΥΓ: Δεν μπορούμε, ως εφημερίδα,  να υιοθετήσουμε την άποψη ότι ο Ολυμπιακός καθορίζει τα πράγματα, διότι δεν έχουμε τα ανάλογα στοιχεία. Απλά δανειστήκαμε την άποψη που διατυπώνουν κάποιοι για ν’ αποδείξουμε την αντίφαση στην οποία υποπίπτουν όταν θεωρούν «φάρμακο» να τα.. βρουν οι «μεγάλοι» του ποδοσφαίρου.
 
 
 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα "Συνείδηση"