Φίλοι ολυμπιακοί, παοκτζήδες, παναθηναϊκοί, αρειανοί, αεκτζήδες,
ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας μικρός θεός για τους παοκτζήδες και ένας μεγάλος δαίμονας για όλους τους υπόλοιπους. Το άνοιγμα του δρόμου για τη νέα Τούμπα δείχνει σε πρώτη ανάγνωση ότι πάνε να αποκατασταθούν οι σχέσεις Μαξίμου και Σαββίδη. Δηλαδή ότι δόθηκε συγχωροχάρτι και για αυτά που έλεγε ο Σαββίδης για τον πρωθυπουργό πριν αυτός εκλεγεί και για το κάζο που έκανε στον Αυγενάκη.

 

Του Γιώργου Παπαϊωάννου
 

Δεν θα είναι η πρώτη φορά και φυσικά ούτε η τελευταία, που τα βρίσκουν σε αυτό το επίπεδο έστω και με τη μεσολάβηση τρίτων. Το βρίσκω απόλυτα λογικό ο Μητσοτάκης να κατάλαβε ότι δεν θέλει εχθρό το Σαββίδη για τους ψήφους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Όπως και ο Σαββίδης να κατάλαβε ότι δεν έχει προκοπή με το να συνεχίζει να στηρίζει φανατικά τους συριζανέλ. Ειδικά τους ανελ από τους οποίους ξεκίνησε και το κονέ με τον Τσίπρα.

 

Με αυτή την ανάγνωση βαδίζουμε σε μία νέα εποχή σχέσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την σημερινή κυβέρνηση. Κι αν αφήσετε στην άκρη τις οπαδικές ταυτότητες θα καταλάβετε ότι ένας αγνών προθέσεων Σαββίδης μόνο καλό θα κάνει και στο ποδόσφαιρο και στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Το αγνών προθέσεων βάλτε το σε εισαγωγικά διότι σε αυτό το επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τις δικές μας εννοούμενες αγνές προθέσεις. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση.

 

Τα μάτια μας, όμως, έχουν δει πολλά και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε και στη δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων. Την όχι πιθανή. Αυτή που είναι αλήθεια ότι φοβούνται και μέσα στον ΠΑΟΚ ακόμη. Να βρίσκεται, δηλαδή, ο Σαββίδης σε μία φάση απεμπλοκής από τα ελληνικά δρώμενα. Το γιατί να συμβαίνει αυτό είναι εύκολο να υποθέσει κανείς. Διότι πολύ απλά η Ελλάς ανήκει εις την δύσιν. Αν λοιπόν ο ρους των γεγονότων βαδίζει προς τα εκεί - πράγμα που αυτή τη στιγμή προσωπικά δεν το πιστεύω - τότε τα πλάνα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τον ΠΑΟΚ και τη νέα Τούμπα γίνονται απλά επί χάρτου και μόνον.

 

Αλλά. Σε μία τέτοια περίπτωση η νέα Τούμπα θα γίνει. Μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω, αλλά θα γίνει. Όπως έγινε το “Καραϊσκάκης”, όπως γίνεται η “Αγία Σοφιά” κι όπως θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Με άλλου είδους χρηματοδοτήσεις. Και μοιραία τότε οι μικροί θεοί των παοκτσήδων θα έχουν υπουργικά ονόματα. Διότι αν ο Σαββίδης κόψει λάσπη, όπως έλεγαν στη γλώσσα τους οι μάγκες της παλιάς εποχής, θα πρόκειται για στρίβειν διά του αρραβώνος. Και κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορεί να κατηγορήσει οποιονδήποτε τρίτο για μία απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο Σαββίδης. Έστω κι αν την έλαβε μέσω πιέσεων, ο ίδιος δεν θα το ομολογήσει ποτέ.

 

Σε αυτή τη φάση, όμως, πρέπει να αφήσουμε τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και να βλέπουμε μπροστά. Ότι θα αποκτήσει και ο ΠΑΟΚ ένα γήπεδο που το ελληνικό ποδόσφαιρο το χρειάζεται. Και μην απορήσετε εάν δείτε στο μέλλον μία σύμπλευση των big 4 ίσως και big five. Διότι κάποια στιγμή πρέπει να τα βρουν πραγματικά και αληθινά για σοβαρά ζητήματα και όχι για πρόσκαιρα μικροσυμφέροντα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνει, διότι είναι έξυπνοι και ξέρουν το συμφέρον τους.