Η αντιπαλότητά μου με τα περισσότερα μέλη των διοικούντων τον Παναιτωλικό είναι γνωστή εδώ και οκτώ χρόνια, λόγω της “διαστροφής” μου να εκθέτω τα πράγματα όπως έχουν, ή έστω όπως τα αντιλαμβάνομαι. Όμως οι επιθέσεις κατά της ΠΑΕ, μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, είναι άδικες στην πλειοψηφία τους.

 

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

 

Αντρίκια και ξεκάθαρα να τα λέμε. Ό,τι και να συνέβη στον αγώνα του Σαββάτου θα περνούσε στο ντούκου, εάν ο Παναιτωλικός είχε κερδίσει την ΑΕΚ κι αν είχε συνολικά έξι με επτά βαθμούς στο πρωτάθλημα. Μην αμφιβάλετε γι’ αυτό. Έχει συμβεί δεκάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια. Κι επειδή “πνίγηκαν” τα τότε δίκαια παράπονα -ή ενστάσεις- τώρα φτάσαμε στην άνευ ορίων κατάκριση, η οποία πιάνει περισσότερο τόπο λόγω του κουλουριού στην βαθμολογία.

 

 

Το “δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται” δεν είναι αντρίκια στάση, όμως. Η ΠΑΕ στον αγώνα του Σαββάτου θέλησε να βάλει περισσότερα χρήματα στο ταμείο της και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει γι αυτό. Υποθέτω, επίσης, ότι με την μόνιμη αφέλεια που τους διακατέχει σε θέματα ποδοσφαίρου και καθημερινότητας, ίσως ονειρεύονταν πως μετά το ματς θα βγουν και θα διατυμπανίζουν τον πολιτισμό τους. Και θα έβγαιναν εάν δεν προηγούνταν τα παράπονα των φιλάθλων του Παναιτωλικού, τα οποία, όμως, είχαν κι έχουν πραγματική αιτία την ήττα.

 

ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΡ 3-0 ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ

“ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ”

ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΝΕΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

 

 

Πολύ καλά έκανε η ΠΑΕ και επιχείρησε να διαμορφώσει μια εικόνα γηπέδου, που στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί, αλλά σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο θεωρείται δεδομένη. Με βάση την δική μου ποδοσφαιρική κουλτούρα μόνο εύγε μπορώ να τους πω. Κι αν μπορούσα να τους επηρεάσω θα τους παρότρυνα να το προσπαθήσουν ξανά, αποφεύγοντας κάποια προχθεσινά λάθη. Από κραυγές τύπου “εδώ είναι το σπίτι μας”, “δεν θα κάνουν ό,τι θέλουν στην έδρα μας” και διάφορες τέτοιες μπούρδες χορτάσαμε. Χορτάσαμε κι αδειάσαμε τα γήπεδα.

 

 

Δεν φταίει ο επίσημος Παναιτωλικός, αν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ έχουν πιο πολύ πάθος για την ομάδα τους. Αν φώναζαν περισσότερο, αν εμψύχωναν περισσότερο. Κι αν φταίει σε κάτι, αυτό δεν είναι σημερινό. Είναι πολύ παλιό κι όταν, ως φίλαθλος, το έχεις κατά συρροήν αποδεχθεί δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι τώρα. Που δεν θα διαμαρτυρόσουν και θα ήταν όλα ιδανικά εάν το σκορ έγραφε 3-0 υπέρ του Παναιτωλικού. Αντρίκια, είπαμε.

 

Εάν οι φίλαθλοι του Παναιτωλικού είχαν πανηγυρίσει τρία γκολ, δεν θα ενοχλούσε ούτε η αλλαγή θέσης που αναγκάστηκαν να δεχθούν. Ακόμη τα ρούχα τους και να είχαν δώσει στους ΑΕΚτζήδες, δεν θα ενοχλούσε. Ενόχλησε η ήττα και το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν κατά κράτος και την μάχη της κερκίδας.

 

Τι ευθύνη έχει ο Παναιτωλικός, εάν τυχόν η Αστυνομία δεν έκανε καλά την δουλειά της;;; Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στο πλανήτη γή, που να ρίχνει τις ευθύνες σε μια ανώνυμη εταιρεία κι όχι στο κρατικό όργανο που πληρώνεται από τους πολίτες;;; Ακόμη κι αν η ΠΑΕ επηρέαζε την Αστυνομία είναι γελοίο να τα βάζουμε με την ΠΑΕ κι όχι μ’ αυτούς που επηρεάστηκαν από λάθος πλευρά.  Κι αν δεν υπάρχουν τα βαριά κάκαλα να τα βάλεις με τους πραγματικούς αίτιους, μην τα κόβεις εντελώς, ρίχνοντας ευθύνες στον εύκολο στόχο.

 

Από την πλευρά της η ΠΑΕ τις μεγαλύτερες αστοχίες τις έκανε μετά τον αγώνα. Δεν είναι λύση να μαντρώνεις το γήπεδο μόνο με τους έχοντες Διαρκείας, για να βάλεις σειρά. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Κι αν κύριοι της διοίκησης του Παναιτωλικού δεν μπορείτε να τους σκεφθείτε, να συνοδέψετε τους ποδοσφαιριστές σε κάποια από τις επισκέψεις τους σε Δημοτικά Σχολεία και να ρωτήσετε για άλλες λύσεις τους μαθητές της τετάρτης τάξης. Όχι της τρίτης τάξης και κάτω, όμως.

 

Μεγάλο οφσάιντ και το ΜουΜουΕ που επέλεξε ο Μπελεβώνης να μιλήσει για την θέση της ΠΑΕ περί του ότι διώχνει το κόσμο από το γήπεδο. Μόνο υποψίες μπορεί να δημιουργήσει η επιλογή του συγκεκριμένου ΜουΜουΕ και να ενισχύσει όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί. Εντελώς οφσάιντ η επιλογή. Διότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται. Ακόμη κι αν δεν είναι πρέπει να φαίνεται, για να το πάω παρακάτω.

 

Συγχαίρω τον Μπελεβώνη, ωστόσο, για τα περισσότερα απ’ όσα δήλωσε. Κι επαναλαμβάνω ότι προσωπικά θα συγχαίρω την ΠΑΕ αν συνεχίσει να προσπαθεί να γίνει ο Παναιτωλικός κάτι διαφορετικό στο θέμα της κερκίδας, διαφέροντας από τον συρφετό. Μα δεν μπορεί να το πετύχει χωρίς να ενστερνίζονται και οι φίλαθλοι αυτό τον σκοπό.