Ένα χρόνο και κάτι πιο πίσω, η UEFA μας έστελνε απανωτά ραβασάκια για ύποπτα, διεφθαρμένα και ούτω καθ’ εξής παιχνίδια. Τώρα κουφότοπος. Που σημαίνει ότι δεν στήνονται ματς για στοιχηματικούς λόγους, ή και να στήνονται οι στοιχηματικές εταιρείες δεν έχουν χασούρες τέτοιες που να καθίσουν να ασχοληθούν. Πάντως να μην στήνονται παιχνίδια για στοιχηματικούς λόγους δεν μπορούμε να το δέσουμε κόμπο, επειδή απλά γίνεται και στο μουλωχτό. Και αυτό είναι το βασικό μας θέμα σήμερα. Το πώς γίνεται να στήνει αγώνες ένας παράγοντας ομάδας και να μην τρέχει μία.

Θεωρώντας δεδομένο ότι σταμάτησαν να στήνονται αγώνες στοιχηματικά στην Ελλάδα, θα καταλήξουμε ότι μόνο αυτοί που μπαγλάρωσαν το έκαναν και τώρα ήρθαμε στα ίσια μας. Αλλά βγαίνοντας απ’ τη στενή ορισμένοι απ’ αυτούς, θα πρέπει να περιμένουμε τα ίδια και χειρότερα, αφού για ένα χρόνο είχαν διαφυγόντα κέρδη που πρέπει να ρεφάρουν.

Να μην το ζαλίζουμε πολύ, υπάρχει τρόπος να στήνεις παιχνίδια και να οικονομάς χωρίς να σε πάρουν μυρωδιά και χωρίς να ιδρώσει το αυτί των στοιχηματικών εταιρειών. Αρκεί πρωτίστως να έχεις γερό κουμπαρά διότι, όπως και στο χαρτοπαίγνιο, ο έχων τα περισσότερα στη τσέπη σπάνια χάνει.

Όταν σκανταλεύεις αγώνες σε παίρνουν γραμμή, σε περίπτωση που παιχτούν πολλά λεφτά στο παράξενο αποτέλεσμα με τη μεγάλη απόδοση. Εκείνον που στήνει αγώνες με λαιμαργία και φτωχομπινιά είναι θέμα χρόνου να τον πιάσουν, ενώ το άλλον που το πάει με ρέγουλα δεν τον μυρίζονται εύκολα.

Να εξηγήσω. Αν ένας πρόεδρος στήνει ματς για το στοίχημα και το λέει στους παίκτες – χωρίς αυτούς δεν στήνεται τίποτα – το έχει μάθει πολύς κόσμος, το παίζει και κάνει μπαμ στα πονταρίσματα των στοιχηματικών. Και στη περίπτωση που θα τους κάνει και εξήγηση ότι τα κέρδη τους από το ποντάρισμα υπολογίζονται ως έναντι των χρημάτων των συμβολαίων τους, τότε χάνεται ο έλεγχος. Το ματς μυρίζει από χιλιόμετρα στις στοιχηματικές.

Ο επαγγελματίας της στήσης – και όχι στύσης – αγώνων μπορεί να κάνει αλλιώς τις δουλειές του. Ένα βασικό είναι να το μάθουν οι παίκτες που πρέπει λίγο πριν το παιχνίδι και να μην ξέρουν ποτέ από πού τους έρχεται. Για να μην κάνουν νερά οι ποδοσφαιριστές, απαραίτητη προϋπόθεση να είναι καλοπληρωμένοι και να μην έχουν παράπονα.

Ο μεγάλος μάγκας πρόεδρος κάνει τα κουμάντα του, να μην φαίνεται και πουθενά. Χρειάζεται μόνο να βρει τον «κατάλληλο» άνθρωπο και στην πιο προχωρημένη μορφή ούτε καν έρχεται αυτός σε επαφή με τον «κατάλληλο», αλλά ένας της απολύτου εμπιστοσύνης: έτσι ο νόμος δεν θα φτάσει ποτέ στον πρόεδρο. Ο «κατάλληλος» μπορεί να είναι ένας manager που να κινεί όλα τα νήματα. Αυτός θα βρει τους «σωστούς» ατζέντηδες ποδοσφαιριστών, που ξέρουν να τους ελέγχουν και θα ψωνίζει ο πρόεδρος τα «εργαλεία» του από τέτοιους.

Το κόλπο είναι εύκολο, αν υπάρχουν τα παραπάνω. Ο μεγάλος δίνει την εντολή για το αποτέλεσμα που θέλει, ο «εμπιστοσύνης» το σφυράει στο «κατάλληλο», αυτός τα κανονίζει με τους managers, πέφτουν τα τηλέφωνα στους ποδοσφαιριστές – εργαλεία λίγο πριν το παιχνίδι και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Αν ο «κατάλληλος» ξέρει και μερικούς απ’ την άλλη ομάδα το πράγμα δένεται από πολλές μεριές.

Οπότε στο Χ ή στο 2 στην έδρα σου, που δίνει πεντάρια και εφτάρια στοιχηματικά, μπορείς - με διασπορά σε δικά σου παιδιά – να ποντάρεις και δέκα και είκοσι και τριάντα χιλιάρικα που θα γίνουν εκατοστάρες και εκατοπενηντάρες, χωρίς να βρωμίσει τίποτα. Με δέκα τέτοιες μπάζες το χρόνο το πέρασες το εκατομμύριο και δεν βρώμισε πουθενά. Αν ο «κατάλληλος» είναι μπασμένος βαθιά και μπορεί να σου δίνει μόλις ένα ακόμα σίγουρο τη κάθε φορά, με απόδοση στο 1,5 - 2, βγαίνουν και τα λειτουργικά έξοδα για πλάκα. Δηλαδή τα λεφτά του «εμπιστοσύνης», τα λεφτά του «κατάλληλου» και τα δωράκια των managers, τα δικά τους και των ποδοσφαιριστών που ήταν καλά παιδιά.

Απλά Μαθηματικά είναι όλα αυτά. Γι’ αυτό λέω, αν ήμουνα ματσωμένος (που δεν θα γίνω ποτέ), γινόμουν πρόεδρος ομάδας (που δεν θα με κάνουν ποτέ) και ήθελα να στήσω παιχνίδια (που θα μου πήγαινε «να»), ο τρόπος υπάρχει. Και να είσαι υπεράνω κάθε υποψίας και ευεργέτης, σαν τους λαθρέμπορους όπλων που κάνουν δωρεές στα ιδρύματα ακρωτηριασμένων από τους πολέμους.