Η επέτειος της μεγάλης κατάκτησης του Γιούρο από την Εθνική το 2004 κινδυνεύει να σβήσει απ’ την ιστορία, αν ο Κωστούλας δεν κάνει σκόντο στις ανακοινώσεις του. Ο Ρεχάγκελ τρέμει μήπως ο πρόεδρος του Παναιτωλικού επισημοποιήσει κοντά στις 4 Ιουλίου το νέο διοικητικό σχήμα, για μία ακόμα φορά. Να έχει παραιτηθεί μια τέτοια Διοίκηση και να το παίρνει αλλιώς και να γυρίζει πίσω, δεν είναι απ’ αυτά που γίνονται κάθε μέρα. Για να μην διανοηθούμε ότι θα γυρίσει στολισμένη με γλάστρες στο περβάζι.

Ο Παπανδρέου με τον Σαμαρά έβαλαν μπροστά τον Παπαδήμο για να κυβερνήσουν, αλλά στον Παναιτωλικό μην περιμένετε κάτι τόσο tres banal και πεπερασμένο. Όταν έχεις το πουλέν διαθέσιμο δεν ντρέπεσαι να το ρίξεις ξανά στη κούρσα. Η άρον – άρον ανακοίνωση του Καραγεωργίου και το κλείσιμο του Κούσα δεν γίνονται αναγκαστικά ψηστήρι, ότι τα καλύτερα έρχονται. Για το Γιώργη δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που έχει αντιρρήσεις, ειδικά για τη Βήτα. Και ο Καρά το έχει το πρεστίζ για τη Κατηγορία και πολύ της πέφτει μάλιστα. Τον κόουτς δεν τον φοβάμαι. Μπαλάρα μπορεί να μην παίξει, αλλά τα αποτελέσματα θα τα παίρνει.

Σαν κινήσεις για να ψήσουν τον κόσμο για τα Διαρκείας, θα περάσουν και δεν θα κολλήσουν. Ποδοσφαιρικά είναι καλές επιλογές, αν δεν έχουμε πάλι τις αλχημείες που μπορούν να κάψουν και Γκουαρντιόλα ακόμα. Επικοινωνιακά όμως δεν λένε τίποτα. Τα λόγια του Λεμονή κουδουνίζουν ακόμα στ’ αυτιά του φιλάθλου και οι ομορφιές του Κωστούλα το τελευταίο δίμηνο, το έδεσαν το γλυκό. Αν τους έρθει καμιά φώτιση και βάλουν το Μάκη το μικρό, κάτι θα σώσουν, αλλά όχι απριόρι. Ο κόσμος θα περιμένει να δει αν ο Μάκαρος παίζει στ’ αλήθεια μπάλα. Την περίπτωση να γίνει σωσίβιο μέχρι να περάσουν τη φαλκονέρα, καλά είναι να τη ξεχάσουν.

Τα Διαρκείας σε πωλήσεις, είναι κοινό μυστικό πως θα πέσουν μολύβι φέτος. Ο φίλαθλος το αγόραζε είτε για να στηρίξει την ομάδα, είτε για να του έρθει φτηνότερα αν είχε σκοπό να πάει σε όλα τα ματς, είτε για μην μείνει χωρίς εισιτήριο σε κάποιο παιχνίδι και πολλές φορές για όλα αυτά μαζί. Άνθρωπος που δεν έχει στενό πάρε δώσε με την ΠΑΕ και να σχίζεται να στηρίξει το έργο του Γεράσιμου δεν υπάρχει. Μόνο η αρρώστια να πάρεις Διαρκείας του Παναιτωλικού μένει ακόμα ζωντανή, αλλά τί να σου κάνει κι αυτή μονάχη της; Εκείνο που θα στείλει κόσμο στα γραφεία της Προυσιωτίσσης είναι η συνήθεια, εκτός κι αν ο φίλαθλος σκεφτεί ότι με το Διαρκείας κάνει μάγκες τους losers. Πάντως ο κόσμος λέει πως ούτε οικονομία θα φέρει το Διαρκείας, ούτε υπάρχει κίνδυνος να μείνει κάποιος ρέστος λόγω sold out: έρχονται κάτι παιχνίδια με Γαζώρους, που και να σε πληρώσουν δύσκολα το αποφασίζεις να πας τα δεις.

Το μάθημα Κέρκυρας και Λεβαδειακού, κάτι μπορεί να σώσει, αν δεν ντραπούν να ξεπατικώσουν τη πατέντα. Που στο κάτω - κάτω ούτε αυτοί έχουν γήπεδα να χωράνε και τη κουτσή Μαρία. Και το ότι δεν πάει κόσμος σ’ αυτές τις ομάδες, δεν είναι βολικό επιχείρημα: μαζοχιστικό είναι γιατί υπάρχει το υπονοούμενο που καθιστά μακάκες τους Παναιτωλικούς, επειδή πηγαίνουν. Όταν στη Κέρκυρα της Super League βρίσκεις Διαρκείας από 120 ευρώ μέχρι το πολύ στα 350 σε VIP, πόσο να τα αγοράσεις στον Παναιτωλικό της Football League; Σούσουρο που να λέει ότι έγινε η Κέρκυρα φτωχομάνα και το Αγρίνιο πριγκιπάτο, δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα. Για τον Κομπότη δε μιλάω, γιατί το «Τσοβόλα δώστα όλα» ήταν ένα τίποτα μπροστά στις τιμές των Διαρκείας του Λεβαδειακού. Γι’ αυτό κοιτάζοντας κάτι 800αρια και 400αρια και 300αρια περσινά, κάνω λογαριασμό και μου βγαίνει πως αν δεν πέσουν όλα στο μισό τουλάχιστο από πέρσι, δεν κόβω να έρχεται το χιλιάρικο σε πωλήσεις.

Το σημαντικό όμως είναι να περπατήσει η ομάδα γιατί, αν δεν τσουλήσει, ο Κωστούλας θα δει τι σημαίνει γάιδαρος ξεσαμάρωτος, και θα ‘ναι και επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Και χωρίς σαμάρι να το χτυπάς – όπως συχνά λέει ο ίδιος – βαράς κατ’ ευθείαν στα παΐδια. Οι διακοπές στην περιοχή των Χανίων είναι ότι καλύτερο αυτή την περίοδο και νομίζω ο μεγαλομέτοχος πρέπει να κόψει απ’ το κομπόδεμα για τα ταξίδια στην Αργεντινή και να το αξιοποιήσει για διακοπές στη λεβεντογέννα. Πως λέμε ότι συνδυάζεις βουνό και θάλασσα, εκεί θα συνδυαστούν διακοπές και σεμινάρια μαζί. Από την περατζάδα στο «Μύλο του Κερατά» του Κάτω Πλατανιά μέχρι το «Βιγλί» του Άνω, το ΔουΣου του Παναιτωλικού θα μπορέσει να μυηθεί στα μυστικά της ανόδου με νορμάλ έξοδα και όχι με προϋπολογισμούς που αγανακτούν και την Άνγκελα.

Τα κορναρίσματα στο Πλατανιά τη μέρα της ανόδου, που τα άκουγα μέσα απ’ το τηλέφωνο του κουμπάρου μου του Μητσάρα, με χάλασαν περισσότερο κι απ’ τον υποβιβασμό του Παναιτωλικού. Και σα να ήταν βαλτός με ρώταγε αν ανέβηκε ο Πλατανιάς και γι’ αυτό κορνάρουν. Ήταν μέσα στο ντόρο και πήρε εμένα τηλέφωνο να ρωτήσει, επειδή εκεί μάλλον τους διέφευγε ως γεγονός η άνοδος στη Super League. Τόσο καλά. Το να συγκρίνεις κόσμο και ιστορία σε Παναιτωλικό και Πλατανιά, είναι σα να συγκρίνεις το τουρισμό στα Χανιά της Κρήτης με το τουρισμό στα Χάνια Γαβρολίμνης.

 Την υψηλή ραπτική είναι ώρα να την αφήσουν  εκεί στη ΠΑΕ και να αρχίσουν να στροφάρουν ποδοσφαιρικά. Το να έχουν την ομάδα στη Super League είναι το αυτονόητο και δεν το κολλάω στην ιστορία της, αλλά στο μακροβούτι που έκανε το ποδόσφαιρο, με Πλατανιάδες στην Άλφα, Φωκικούς και Γάζωρους στη Βήτα. Αν πάλι δεν μπορούν, ο Πανουργιάς το έχει έτοιμο το βαλιτσάκι με το ρευστό που του ζήτησε ο Κωστούλας. Υποδείξεις δεν μ’ αρέσει να κάνω, αλλά εδώ χρειάζεται γιατί βλέπω ο Παναιτωλικός να γίνεται Πλατανιάς με τα όλα του. Και από φιλάθλους στη κοσμάρα τους και από τουρισμό. Αν τα κάνουν πάλι μαντάρα, ξέρετε τί camping από χίπηδες θα πέσει έξω απ’ το γήπεδο, για να δουν από κοντά σαν αξιοθέατα το Γεράσιμο και το Φώτη; Τέτοιο στριμωξίδι από τουρίστες ούτε στο Λούβρο δεν θα έχετε ξαναδεί.