Οι υποστηρικτές όλων των ομάδων θέλουν να πιστεύουν, κι αν δεν το πιστεύουν να μπορούν να πείσουν τους άλλους, πως η δική τους η ομάδα είναι η καλύτερη, η τιμιότερη, η πιο αδικημένη, αλλά και η πιο καραμποζουκλένια. Τα πράγματα περιπλέκονται και γίνονται στενάχωρα κι ολίγο στριμόκολα, όταν η ομάδα κάνει τσιριμόνιες.

 

Παιγνίδια στήνονταν, στήνονται και θα στήνονται στο ποδόσφαιρο, γιατί άνευ στημένων αγώνων θα μοιάζει με τηγανητές πατάτες χωρίς αλάτι (που έλεγε και μια ψυχή).  Οπότε μ’ αυτή την αδυσώπητη αφετηρία και σε συνδυασμό με όσα ακούγονται, μπορούμε να πάμε σε ένα τυχαίο παράδειγμα.  Μια  ομάδα στήνεται να χάσει κι αυτό κάνει μπαμ από χιλιόμετρα. Ακόμα κι ο πιο καλόπιστος το μυρίζεται απ’ τις ομορφιές που ακολουθούν αυτό το μοιραίο ματς. Το οποίο, προφανώς, δεν ήταν το μοναδικό  χαριτωμένο της, μα αυτό έλαχε να το καταλάβουν και οι πρωινούδες ακόμα.

 ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ
ΝΑ  ΒΓΑΛΟΥΝ  ΣΤΗ ΦΟΡΑ
ΤΟ ΑΒΑΒΑ Στην επάρατη αυτή περίπτωση ποια η θέση του ανθρώπου που θέλει να υποστηρίξει την τιμιότητα της ομάδας  του; Η ασφαλής οδός είναι να προσποιηθεί ότι  δεν κατάλαβε τίποτα για το φόνο και πως ήταν μια κακή μέρα, παίρνοντας μαζί και δύο ρίσκα: το ένα να ακούει λιγότερες «καλημέρες» και το άλλο να βγάλουν  στη φόρα το αβαβά μετά από λίγο καιρό. Οποία δυστυχία. Θα γίνει περίγελος.

 

Σανίδα σωτηρίας η γυριστή του στυλ «ναι, το δώσαμε για να μας το δώσουν οι άλλοι του χρόνου που μπορεί να το έχουμε ανάγκη» και τι να κάνουμε που έτσι είναι το ανεθεματισμένο το ποδόσφαιρο και μαγκιά μας τελικά που είχαμε την τιμιότητα να καθίσουμε να χάσουμε και στο κάτω - κάτω  έγινε για το καλό της ομάδας και από αγάπη για την ομάδα. Τρίχες κατσαρές, αλλά κάτι λες για να το σώσεις.

 

Ο έρμος ο άνθρωπος τι να πει όταν η ομάδα του κυνηγάει με τα μπούνια ένα στόχο και στο μεταξύ στήνεται να χάσει; Το μοναδικό άλλοθι είναι να υποστηρίξει ότι έδωσε το συγκεκριμένο ματς, με αντάλλαγμα να πάρει τα επόμενα για να πιάσει το στόχο της, άρα πάλι μπροστά το καλό της ομάδας και το γνωστό τροπάριο για το άτιμο το ποδόσφαιρο. Ναι… αλλά έτσι παραδέχεται πως ό,τι πετύχει η ομάδα του είναι αποτέλεσμα μιας καλοστημένης μηχανής. Και πόσο γραφικός  γίνεται κανείς αν πανηγυρίσει ότι ψάρεψε  ψάρι μέσα σε πισίνα!  Δύσκολες εποχές όταν – κι αν – συμβαίνουν αυτά.