Το φύλαγα για το νέο έτος, αλλά ήρθε ο θρυλικός Υπουργός Οικονομικών, που τύφλα να ‘χει ο μικρός καου μπόυ Τζιμ Άνταμς, να με βάλει στη πρίζα. Τα εισιτήρια για τον Παναιτωλικό και η τιμή τους είναι το θέμα μου, αλλά με όσα είπε ο Στουρνάρας σκέφτηκα να προλάβω τα χειρότερα κατά Παναιτωλικό μεριά.

 

Ο Υπουργός, ασυγκράτητος όπως πάντα, μας ξεφούρνισε το παραμύθι πως δεν είναι το θέμα ότι ο κόσμος δεν έχει να βάλει πετρέλαιο. Πρώτη σκέψη, ότι λείπει αυτός προ πολλού στη Kuala Lumpur της Μαλαισίας και όχι το οργισμένο νιάτο, Λιάπης. Δεύτερη σκέψη, ότι θέλει να μας τρελλάνει και όχι να ζεσταθεί το κοκαλάκι του Έλληνα, διότι ως γνωστόν ο τρελλός δεν καταλαβαίνει από κρύο. Τρίτη σκέψη, ότι μας θεωρεί πολύ φύτουλες.

 

Μία κυβέρνηση δίνει πάντα το παράδειγμα και επειδή στον Παναιτωλικό υπάρχει ένα μόνιμο θέμα με τις τιμές στα εισιτήρια και επειδή υποτίθεται δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα και επειδή παντού υπάρχει ένας Στουρνάρας με τα μεγαλεία του, σκέφτηκα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους πριν δύσει το 2013.

 

 Υποτίθεται η ΠΑΕ Παναιτωλικός έχει εγκλωβιστεί στις ακριβές τιμές των Διαρκείας, λόγω των οποίων δεν μπορεί να χαμηλώσει τιμές στα απλά εισιτήρια να ξαναζωντανέψει το γήπεδο και να μπορεί να δει την ομάδα ο πολύς φίλαθλος κόσμος. Είπα «υποτίθεται» καθότι δεν παίρνω όρκο ότι και από την ΠΑΕ θέλουν περισσότερο κόσμο. Έπειτα είναι και το άλλο: αν χαμηλώσουν οι τιμές και στο γήπεδο πάνε πάλι δυο χιλιάδες φίλαθλοι, φεύγουμε απ’ το κλισέ «δεν έχει λεφτά ο κόσμος» και πάμε στο «ψιχαλίζει, ή συμβαίνει κάτι άλλο;»

 

 

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 2.200

ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΠΑΝΙΩΝΙΟ

ΠΗΓΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.000 ΦΙΛΑΘΛΟΙ

Ε, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ

 

 

Ξεκινάμε από την υπόθεση εργασίας πως και οι διοικούντες τον Παναιτωλικό σκέφτονται όπως ο κάθε νορμάλ φίλαθλος και διοικητικός παράγοντας , παγκοσμίως. Οπότε ψάχνουν να βρουν με ποιο τρόπο θα χαμηλώσουν τις τιμές των εισιτηρίων, χωρίς να γκρινιάζουν οι κάτοχοι Διαρκείας και χωρίς να ζημιωθεί οικονομικά η ΠΑΕ. Ας δούμε πρώτα τα περιθώρια για κάτι τέτοιο και μετά τετραγωνίζουμε τον κύκλο.

 

Τα Διαρκείας λέει η ΠΑΕ είναι δύο χιλιάδες διακόσια. Εγώ ξέρω για χίλια πεντακόσια και μάλλον ξέρω καλύτερα, διότι να είναι δύο διακόσια και στο γήπεδο πηγαίνουν συνολικά λιγότεροι από δύο χιλιάδες φίλαθλοι (με Πλατανιά και Πανιώνιο) με κάθε είδους εισιτήριο, ε τότε δεν ψιχαλίζει. Πάμε στο τεφτέρι και υπολογίζουμε ότι ένα κατοστάρικο κάτω στα διαρκείας κατά μέσο όρο, και με το μισό πρωτάθλημα φαγωμένο, ένα πολύ καλό σκόντο.

 

Αυτό το κατοστάρικο,  με τους αριθμούς της ΠΑΕ,  δίνει ζημιά είκοσι χιλιάρικα, με τα δικά μου δεκαπέντε. Μην το ζαλίζουμε και δίνουμε πατήματα, ας πούμε είκοσι να μην τα χαλάσουμε εκεί. Για να μην κάνω τον Αυτιά και σας ζαλίσω με τα λογιστικά, ακόμα κι αν η ΠΑΕ γύριζε πίσω στους κατόχους Διαρκείας αυτά τα είκοσι χιλιάρικα, στη χειρότερη θα έρχονταν ίσια πανιά ίσια καράβια, με τα έσοδα από τον παραπάνω κόσμο στα υπόλοιπα εντός έδρας.

 

Για να μην πέσει, όμως, ο μύτος (το λαμβάνουμε κι αυτό υπόψιν)   υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Δηλαδή να μην γυρίσει η Διοίκηση λεφτά πίσω. Εναλλακτική πρώτη: βγαίνουν φτηνά εισιτήρια από ‘δω και πέρα και οι κάτοχοι Διαρκείας πιστώνονται ένα συγκριμένο ποσό για την επόμενη σεζόν, ώστε να μην βγαίνουν χαμένοι στη τσέπη σε σχέση με τους υπόλοιπους.

 

Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές: η ΠΑΕ ψάχνει για χορηγό ανάμεσα σε ένα από τα μεγάλα Super Markets (που όλοι ψωνίζουν και κατά προτίμηση με εντοπιότητα), ρίχνει νερό στο κρασί της στο κοστολόγιο και πληρώνεται με δωροεπιταγές. Έτσι η επιχείρηση θα δει με άλλο μάτι το θέμα χορηγίας, διότι θα μπει καινούριος κόσμος στα καταστήματά της, ενώ η ΠΑΕ θα έχει πάρει μία χορηγία που αλλιώς δεν θα έπαιρνε. Με τον τρόπο αυτό δίνει στους κατόχους Διαρκείας τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα αποσβέσουν τη φετινή χασούρα στο εισιτήριο του χρόνου, ή αν θα την αποσβέσουν από τώρα με τις δωροεπιταγές.

 

Στην ουσία πάντως δεν είναι πρόβλημα οι είκοσι χιλιάδες σε ένα μπάτζετ κοντά στα τρία εκατομμύρια και με δεδομένο πως τα φτηνά εισιτήρια θα γεμίσουν το γήπεδο και θα βγει με το παραπάνω το εικοσαχίλιαρο. Δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να μένουν ψηλά οι τιμές των εισιτηρίων, όπως επιμένει ο Στουρνάρας για το πετρέλαιο.

 

Τα υπόλοιπα που ανέφερα με τις χορηγίες, είναι επίσης εφικτά. Θα μου πείτε θέλουν τρέξιμο, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τον διοικούντα του Παναιτωλικού απ’ το καναπέ - κι αυτό δεν πιάνει τον Μπελεβώνη. Αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απ’ αυτά, ας περιμένουν κι αυτοί την μεγάλη είδηση της άφιξης του Λιάπη στην Αθήνα, για να έχουν με κάτι να ασχολούνται.

 

 

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ