Ο «ΒΗΧΑΣ»  των μεταγραφών κόπηκε προσωρινά  κι όχι πως δεν  θα γίνουν, τα καράβια δεν πρόκειται να δέσουν στα λιμάνια και οι καραβιές θα έρθουν όπως πάντα με την καθιερωμένη καθυστέρηση. Για την ώρα «πουλάει» το όραμα των ακαδημιών. Με αποτέλεσμα ο Μάκης Χάβος να χάσει μια εβδομάδα διακοπών, πιθανόν σαν malus που στην προηγούμενη θητεία του δεν διακόνησε τις υποδομές. Έτσι έλεγαν, αλλά και για ποιον δεν το είπαν;

 

 ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  για scouting στην Κ20 ή και στην Κ17, ώστε να επιλέξει άμεσα παίκτες για τη επαγγελματική ομάδα, το δέχομαι. Τα περεταίρω αποτελούν μια ακόμα attraction προς ενίσχυση των εγγραφών στις Ακαδημίες, τώρα οι οι «αγελάδες»  έγιναν «ισχνές». Διακρίνω το γνωστό Α.Π.Π. (αν περάσει,  πέρασε) στην φράση «προπονήθηκαν με τις οδηγίες του Μάκη Χάβου, στο πλαίσιο της ενιαίας φιλοσοφίας και λειτουργίας όλων των αγωνιστικών τμημάτων του Παναιτωλικού».

 

Η ΕΝΙΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ  σε μια ομάδα δεν είναι σαν τις αλοιφές για τους κάλους  που διαφημίζουν τα περιφερειακά κανάλια και μπορείς να τις παραγγείλεις  μ’  ένα απλό τηλεφώνημα. Για να υπάρχει ενιαία φιλοσοφία πρέπει κάποιος να την χαράζει και να την υπηρετεί μαζί με ορισμένους ακόμα. Μα αυτός ο κάποιος θα πρέπει επίσης να θητεύσει και για κάποια χρόνια στην ομάδα. Εν προκειμένω δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο πρόσωπο απ’ το Χάβο, διότι θα σήμαινε πως  ο Χάβος υπηρετεί απλά την φιλοσοφία κάποιου άλλου «προφέσορα» του αθλήματος.

 

 

Η ΕΝΙΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

ΚΙ ΟΧΙ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗ

ΚΑΙ… ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ‘ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

 

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ  για να έχει πραγματικό νόημα η διδαχή του Χάβου στις υποδομές θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον μια πενταετία. Και δεν ξέρω πόσο πιθανό το βλέπετε εσείς. Διότι όταν απευθύνεται στην Κ17 για να εμφυσήσει την δική του φιλοσοφία, θα πρέπει να είναι προπονητής του Παναιτωλικού και μετά από τρία χρόνια όταν ένας σημερινός δεκαεξάχρονος θα βρίσκεται προ των πυλών  της επαγγελματικής ομάδας. Κι όχι μόνο μετά από τρία χρόνια, αλλά και στην συνέχεια για να τον αξιοποιήσει. Εάν δεν είναι προπονητής  της ομάδας ο Χάβος και στο μέλλον, η δική του φιλοσοφία θα είναι ανώφελη για τον τότε κόουτς. Χάβειο Σχολή Ποδοσφαίρου, που να παράγει προπονητές της αυτής φιλοσοφίας, δεν ξέρω.

 

Ο ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, ότι ο Χάβος διδάσκει απλά τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου κι όχι την δική του φιλοσοφία, δεν μπορεί να σταθεί.  Πρώτον επειδή αυτό δεν συνιστά «ενιαία φιλοσοφία» και δεύτερον επειδή έτσι «ανακηρύσσονται» ανεπαρκείς οι προπονητές των υποδομών, πράγμα που δεν ισχύει.

 

 ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ είχα να παρατηρήσω, χωρίς να θεωρώ πως είπα τίποτα το πρωτότυπο, ή το καινούριο. Απλά πράγματα, τα οποία γνωρίζει ακόμα κι εκείνος που πρόλαβε και κοντοστάθηκε στο πλατύσκαλο του Αστυνομικού Τμήματος για να το  ξανασκεφθεί,  πριν παραδώσει τη  μπάλα ως πιθανό  εκρηκτικό μηχανισμό των Τσιχαντιστών.