Συγκεχυμένη η κατάσταση και θολό το τοπίο στα τεκταινόμενα του Παναιτωλικού και μέσω της δημοσιογραφικής έρευνα που έγινε, θα επιχειρηθεί ο «φωτισμός» μερικών καίριων σημείων. Διότι μπορεί ο Φώτης Κωστούλας να επιμένει ότι αποχωρεί, μπορεί οι φίλαθλοι να ρωτούν και να ξαναρωτούν αν βρέθηκε κάποια λύση, όμως τίποτα δεν μπορεί να κατανοηθεί αν δεν κοστολογηθούν σωστά τα υπάρχοντα δεδομένα.

Ο Ερασιτέχνης Παναιτωλικός πήρε την εξουσιοδότηση από τον μεγαλομέτοχο να ερευνήσει τις δυνατότητες ενός διοικητικού σχήματος, το οποίο όμως για να πάρει τις απαραίτητες εξουσίες θα πρέπει να εγκριθεί από τον Κωστούλα και τους συνεργάτες του, ώστε να παραχωρηθούν και οι μετοχές. Πάντως είναι στο χέρι του μεγαλομετόχου αν θα τις παραχωρήσει. Άρα, το ό,τι αποβαίνουν άκαρπες οι μέχρι τώρα προσπάθειες είναι απόλυτα φυσικό.

Για να αναμειχθεί οποιοσδήποτε με τα διοικητικά του Παναιτωλικού, ύστερα από πρόταση που θα του γίνει, εξυπακούεται πως θα πρέπει να είναι πρόσωπο ευυπόληπτο και πιθανόν με κάποια οικονομική επιφάνεια. Με τις υπάρχουσες όμως συνθήκες θα κινδυνεύει να εκτεθεί ποικιλοτρόπως. Το πρώτο να μην εγκριθεί από τον Κωστούλα και το περιβάλλον του. Το δεύτερο να συμμετάσχει χωρίς να ξέρει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και τα δικαιώματά του, με όση ανασφάλεια μπορεί να του φέρει αυτό. Το τρίτο, να χρειαστεί να συμβάλει οικονομικά, αλλά οι μετοχές να βρίσκονται σε άλλα χέρια, που σημαίνει πως αν ο Κωστούλας πουλήσει αλλού θα έχει δώσει χρήματα (σε δύσκολες εποχές) επί ματαίω. Ακόμα και ο Δήμος να θελήσει να ασχοληθεί εξωθεσμικά, δεν έχει να προτείνει τίποτα το απτό σε επιχειρηματίες της περιοχής που τυχόν υπάρχει πρόσβαση.

Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη σίγουρα τα γνωρίζουν όλα αυτά και τα «εισπράττουν» στις επαφές που κάνουν. Γνωρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά πρέπει να κάνουν την προσπάθεια, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι έμειναν απαθείς. Ρεαλιστικά επομένως, αυτή η ανίχνευση που τους ζητήθηκε απ’ το Φώτη Κωστούλα δεν είναι δυνατόν να έχει αποτελέσματα. Επομένως είναι απίθανο να προκύψει οτιδήποτε καινούριο άμεσα. Ούτε καν υποψήφιος εκτός Αγρινίου, που θα πρέπει να μπει σε διαδικασία παζαριού με τον μεγαλομέτοχο και δεν έχει καν εικόνα ποιες θα είναι αυτές οι μικρές οικονομικές απαιτήσεις για την αγορά των μετοχών. Είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ, ή κάποια εκατομμύρια; Η διαφορά των χρημάτων που θα πρέπει να δώσει γίνεται χαώδης! Εκτός κι αν ο ίδιος ο Κωστούλας «ανοίξει τα χαρτιά του», έστω σε επιχειρηματίες που γνωρίζει και θα απευθυνθεί, αλλά δεν φαίνεται να κάνει κάτι τέτοιο.

 

Το Πρωτοδικείο

Για να είναι κατοχυρωμένος και συνεπής ο Ερασιτέχνης, θα πρέπει τις επόμενες μέρες να καταφύγει στο Πρωτοδικείο (το ίδιο μπορεί να κάνει και ο μεγαλομέτοχος), ώστε από εκεί να οριστεί μια Διοίκηση στον Σύλλογο. Σ’ αυτή τη διαδικασία μπορούν να προτείνουν πρόσωπα για την Διοίκηση τόσο ο Ερασιτέχνης όσο και ο μεγαλομέτοχος. Πάντως οι Πάνος Στεργίου και Αλέκος Σύρμος που «τρέχουν» το θέμα αυτές τις μέρες, ξέρουν ότι ο Φώτης Κωστούλας δεν θα προτείνει πρόσωπα – όπως τους ανέφερε ο ίδιος. Όμως και πάλι δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία, αφού οι μετοχές θα παραμένουν στο Κωστούλα και το πιο πιθανό είναι να ορίσει το Πρωτοδικείο προσωρινή Διοίκηση με άτομα από τον Ερασιτέχνη.

Κατά τα άλλα, η απειλή να βρεθεί ο Παναιτωλικός στη Δ΄ Εθνική δεν είναι κοντινό ενδεχόμενο, εφόσον από την πλευρά του μεγαλομετόχου γίνουν τα δέοντα, με τη προϋπόθεση, πάντα, ότι δεν θέλει να δημιουργήσει χάος. Με βάση τους προϋπολογισμούς ο Παναιτωλικός μπορεί να συμμετάσχει στη Football League και ίσως με αξιοπρεπές μπάτζετ, αρκεί όμως να υπάρχουν τα εχέγγυα για διευκολύνσεις σε ρευστό αν χρειαστεί. Που σημαίνει να είναι διασφαλισμένα τα χρήματα που πιθανόν συνεισφέρουν κάποιοι ως βοήθεια να «πάρει μπροστά» η ομάδα. Σε μια τέτοια λογική και αφού ο Φώτης Κωστούλας έχει εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν χρέη, η προσεχής, τουλάχιστον, σεζόν μπορεί να «τρέξει» κανονικά.