Η Δόξα Καινουρίου μετά από 11 συνεχόμενα χρόνια στην Α΄Κατηγορία της Αιτωλοακαρνανίας υποβιβάστηκε στην Β΄ΕΠΣΝΑ, έχει παρουσιάσει «παθογένειες»  κι αυτό έχει προβληματίσει την τοπική κοινωνία. Το ζητούμενο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες για αναστροφή της κατάστασης και χθες βγήκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο που αναφέρεται σε «επανασύσταση» του συλλόγου.

Το βέβαιο είναι πως το κείμενο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ως προς τις εξαγγελίες, ωστόσο στο πλατύ κοινό  - ίσως κι εντός του Καινουρίου- δεν είναι γνωστά τα πρόσωπα που εκφράζονται μέσα απ’ αυτή την τοποθέτηση. Κι ασφαλώς  είναι σημαντικός παράγοντας για να υπάρξει ολοκληρωμένο συμπέρασμα. Υπογράφεται από την  Αυτόοργάνωση Πολιτών Καινουρίου και από την  Πρωτοβουλία π. Αθλητών και Φίλων της «ΔΟΞΑΣ». Επομένως θα ήταν εποικοδομητικό να υπάρξει δημόσια  και η αποσαφήνιση των ατόμων που εκφράζουν αυτές τις Κινήσεις, κάτι που ίσως να γίνει στην  ΓΣ της Κυριακής με κατάθεση προτάσεων. Επίσης αναφέρεται μόνο το όνομα «Δόξα» κι όχι το «ΠΑΟ- Δόξα». Δηλαδή το επίσημο της ομάδας και δεν αναφέρεται εάν η «επανασύσταση»  συμπεριλαμβάνει ξεκίνημα από την χαμηλότερη Κατηγορία.  

Στο μεταξύ ο νυν ο πρόεδρος της ομάδας του Καινουργίου, Γιάννης Κόκκαλης, απάντησε σχετικά στην ιστοσελίδα olatagoal.gr:  «Κάθε σοβαρή πρόταση που θα κατατεθεί στην Γενική Συνέλευση και θέλει να αναλάβει τη διοίκηση της ομάδας θα συζητηθεί. Προσωπικά αν κρίνω ότι η πρόταση ή οι προτάσεις δεν βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της ομάδας θα παραιτηθώ και θα στηρίξω τη νέα διοίκηση. Όσον αφορά τα μέλη που παραιτήθηκαν θέλω να τους τονίσω ότι είναι υπεύθυνοι για το μέλλον του συλλόγου."

 

Αναλυτικά,  η ανακοίνωση έχει τίτλο «Για επανασύσταση του σωματείου ΔΟΞΑ Καινουργίου», ξεκινά με το σύνθημα  «ΟΛΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ» και στη συνέχεια αναφέρει:

Ενώ από τη μία πλευρά όλοι μας με έμφαση τονίζουμε ότι «στόχος όλων μας πρέπει να είναι να φτιάξουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις της ενεργητικής συμμετοχής, της δημιουργίας και του Αθλητικού πολιτισμού» όσον αφορά τους νέους του Καινουρίου και της ευρύτερης περιοχής μας, από την άλλη πλευρά ελάχιστα πράγματα έχουμε κάνει για την αλλαγή πορείας σε μια φθίνουσα κατάσταση στον Πολιτιστικό Αθλητικό Όμιλο ΔΟΞΑ και στις  πολιτιστικές ανάγκες και αθλητικές δραστηριότητες των κατοίκων. Πολύ δε περισσότερο όταν οι σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου έχουν πολλαπλασιαστεί.

Συνειδητοποιώντας αυτό το έλλειμμα στηρίζουμε την πρωτοβουλία των συγχωριανών μας για «επανασύσταση» του σωματείου, μια προσπάθεια για να καλύψει σε ένα βαθμό (σε πρώτη φάση) κάποιες από αυτές τις ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί κατά καιρούς να υπήρξαν ανάλογες προσπάθειες που δεν ευοδώθηκαν για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους.

Όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει σήμερα να προσλάβουν μια άλλη μορφή με οργάνωση, σχεδιασμό και επάρκεια για να αναγεννηθεί το «χαμένο» όραμα όσων προσέφεραν στην ΔΟΞΑ μας, από την μακρινή και «ροζιασμένη» εποχή της ΑΕΚαινουρίου ακόμα.

Η «επανασύσταση» της ΔΟΞΑΣ πάνω σε νέα βάση με προοπτική πέρα του ότι θα καλύψει τις πολιτιστικές-αθλητικές ανάγκες των νέων (αγοριών και κοριτσιών) του Χωριού και της ευρύτερης περιοχής της Β.Α. Τριχωνίδας του Δήμου Αγρινίου θα αποτελέσει και ένα σοβαρό παράγοντα ενεργοποίησης των πολιτών για να απαιτήσουμε ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών (βοηθητικό ποδοσφαιρικό Γήπεδο, κλειστό Μπάσκετ κ.α., πολιτιστικό στέκι για δημιουργία και έκφραση όλων χωρίς αποκλεισμούς και εύνοιες!

Τα τελευταία γεγονότα στην ΔΟΞΑ (υποβιβασμός της ομάδας) αφύπνισαν τις συνειδήσεις όλων μας γιατί υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα ως προς την συνέχεια και την σύγχρονη οργάνωσή του ιστορικού σωματείου του νομού (ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΣΝΑ). Τα τελευταία χρόνια το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει σοβαρά προβλήματα, από την μη ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού, έλλειψη χρηματοδότησης από την πολιτεία, εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α. Είναι θετικό που η Κοινότητα Καινουρίου με τον Δήμο Αγρινίου είδαν το πρόβλημα του γηπέδου και το αντικαθιστούν. Ποιοι θα πληρώσουν αυτή τη νέα δαπάνη η δημότες; Ποιες οι ευθύνες τις προηγούμενης δημοτικής αρχής για τις τεχνικές αστοχίες; Ποιοι έβαζαν τον καταστροφέα για να κουρέψουν το χόρτο τρομάρα τους;

Η προσπάθεια που ξεκίνησε από νέους ανθρώπους πρέπει να ολοκληρωθεί στη Γεν. Συνέλευση με την εκλογή νέου Δ.Σ.. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την στήριξη πολλών συγχωριανών διαφόρων επαγγελμάτων καθώς και των απλών πολιτών, αλλά που αγαπάνε το χωριό και τη ΔΟΞΑ, όπως μας δηλώνουν. Παρά τις πικρίες που μπορεί να έχει νοιώσει ο καθένας κατά καιρούς, απλώνουν το χέρι σε όλους για τη δημιουργία του μεγάλου αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού που έχει ανάγκη ο τόπος γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι τούτη τη φορά η πρόσκλησή μας αυτή δεν θα πέσει στο κενό και θα προσελκύσει πολλούς ακόμα συμπολίτες στον κοινό σκοπό που είναι η σωτηρία της ομάδας και επανασύστασή της σύμφωνα και με τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών.

Κανένας Καινουργιώτης δεν περισσεύει όλοι είμαστε χρήσιμοι από κάθε θέση που κατέχει ο καθένας μας, αρκεί να το τολμήσουμε και να παραμερίσουν, όποιες προηγούμενες διαφωνίες, πικρίες ακόμη και αντιπαλότητες γιατί τα νέα παιδιά δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Δηλώνουμε τέλος ότι, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της νέας Διοίκησης που θα προκύψει από την πρωτοβουλία που ήδη ξεκίνησε για να αποκτήσει η ΔΟΞΑ μια νέα δυναμική και να βγει από το τέλμα που έχει περιέλθει, που μας λυπεί όλους μας, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά του χωριού μας.

Η νέα ΔΟΞΑ πρέπει να στηριχθεί στο τρίπτυχο: «αθλητισμός – πολιτισμός –αλληλεγγύη». Αξίες που οφείλουμε να επαναφέρουμε και να σφυρηλατηθούν τα νέα παιδιά, που αγωνίζονται και οι φίλοι της ομάδας πάνω στην την κοινή δράση εντός και εκτός των αθλητικών αγώνων, στηρίζοντας τα δικά της «σπλάχνα», με υπέρτατο αξίωμα το «ευ αγωνίζεστε»

 
Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»