Το σοκ και το σαφάρι… για την αξονική
Οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την ζωή του 35χρονου ποδοσφαιριστή που τραυματίστηκε σοβαρά σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος
Το ποδόσφαιρο είναι χόμπι για την συντριπτική πλειονότητα εκείνων που αγωνίζονται σε διάφορες ομάδες και ελάχιστοι είναι επαγγελματίες που αμείβονται. Όμως το άθλημα δεν παύει να είναι σκληρό για όλους τους αγωνιζόμενους, πράγμα που «σαγηνεύει» μα ενίοτε γίνεται και επικίνδυνο. Αυτό συνέβη με τον ποδοσφαιριστή της Μεδεών Κατούνας, τον 35χρονο Βασίλη Προξενιά, ο οποίος πέρα από τον σοβαρό τραυματισμό του είναι ένας ακόμα νέος άνθρωπος που ήρθε αντιμέτωπος με την ανεπάρκεια στο χώρο της Υγείας και μάλιστα σε περιοχή που σφύζει από τουρισμό.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον τρόπο που τραυματίστηκε στο γήπεδο Μοναστηρακίου Βόνιτσας, όπου η ομάδα του ήταν γηπεδούχος με αντίπαλο τον ΑΟ Αρχοντοχωρίου στα μπαράζ των δύο ομάδων για την παραμονή στην Β΄ Κατηγορία. Σε μια φάση που ο Βασίλης Προξενιάς βρίσκονταν απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα υποδείχθηκε οφσάιντ, γεγονός που αντιλήφθηκε άμεσα και χαλάρωσε για να εγκαταλείψει πλέον την προσπάθεια του όπως κάνουν συνήθως οι ποδοσφαιριστές. Στον αντίποδα ο τερματοφύλακας δεν κατάλαβε έγκαιρα ότι η φάση είχε τελειώσει και συγκρούστηκε με τον Βασίλη Προξενιά, αλλά εκείνος ήταν σε πλήρη ένταση στην δική του προσπάθεια. Αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στα πλευρά και στο κεφάλι!
Σοκ σε θεατές και ποδοσφαιριστές
Όπως λέγεται στην καθομιλούμενη του γύρισε η γλώσσα και δεν μπορούσε να αναπνεύσει, με αποτέλεσμα η ζωή να κινδυνεύει άμεσα! Ευτυχώς η νοσηλεύτρια του αγώνα, κ. Μπόνια, με έγκαιρες ενέργειες τον επανέφερε και τον κράτησε στην ζωή! Όμως ο ποδοσφαιριστής είχε και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αυτόπτες μάρτυρες μας αναφέρουν ότι έρρεε αίμα από τα αυτιά του και τρόμαξαν άπαντες! Χαρακτηριστικό ότι οι πετσέτες που υπήρχαν στο γήπεδο δεν επαρκούσαν να σταματήσουν το αίμα και «επιστρατεύτηκε» ολόκληρη στολή της ομάδας του ΑΟ Μοναστηρακίου που υπήρχε στα αποδυτήρια! Ήταν τόσος ο τρόμος από την εικόνα του τραυματία, που είναι χαρακτηριστικό ότι ένας πρώην ποδοσφαιριστής του τοπικού ΑΟ, όντας θεατής, έχασε τις αισθήσεις του! Είχε κι αυτός στο παρελθόν έναν σοβαρό τραυματισμό, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο…
«Παροπλισμένος» αξονικός τομογράφος
Μετά την σωτήρια επέμβαση της νοσηλεύτριας του αγώνα, κας Μπόνια, η Αστυνομία έσπευσε για την άφιξη ιατρού ο οποίος μερίμνησε για την διακομιδή του Βασίλη Προξενιά στο Νοσοκομείο της Λευκάδας. Όμως εκεί δεν ήταν δυνατόν να γίνει η αξονική που επιβάλλεται διότι ο αξονικός τομογράφος – αν λειτουργεί- δεν είναι αξιόπιστος. Σας θυμίζουμε πρόσφατο δημοσίευμα της «Σ» όπου σύμφωνα με έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων): «Στο καινούριο νοσοκομείο (Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ) που κατασκευάζεται δεν έχει προβλεφθεί αξονικός τομογράφος. Αυτός που λειτουργεί σήμερα (15ετίας) είναι από μεταφορά από άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας. Βλάβες συχνές, χωρίς αξιόπιστα αποτελέσματα. Η εταιρεία που το συντηρεί έχει ζητήσει την αντικατάσταση του». Έτσι ο σοβαρά τραυματίας ποδοσφαιριστής ξεκίνησε άλλο «ταξίδι» προς… ανεύρεση αξονικού τομογράφου κι ενώ ακόμα διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο η ζωή του!!! Τελικά κατέληξε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων… Κι έρχεται η τραγική ιστορία του Βασίλη Προξενιά να υπενθυμίσει ότι σε ένα νησί με πρόσβαση από ξηράς, το οποίο είναι από τα πλέον τουριστικά θέρετρα και στο οποίο διατηρούν εξοχικές κατοικίες πολλοί άνθρωποι από τις γύρω περιοχές και τις επισκέπτονται όλο το χρόνο, δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος!
Όσον αφορά τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή της Μεδεών Κατούνας, Βασίλη Προξενιά, επικοινώνησε μαζί μας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας και μας ενημέρωσε ότι έγινε εκεί η αξονική, διαψεύδοντας τα περί μεταφοράς του στο νοσοκομείο Ιωαννίνων επειδή δεν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος. Σύμφωνα λοιπόν με την Διοίκηση του νοσκομείου του νησιού, ο τραυματισμένος 35χρονος ποδοσφαιριστής, υπεβλήθη κανονικά σε αξονική τομογραφία και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο νοσκομείο των Ιωαννίνων για περαιτέρω περίθαλψη.
Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»