Στην ραδιοφωνική αθλητική εκπομπή της Τρίτης, «Πρώτοι στη μπάλα» στον «Δυτικά 9,61»,  φιλοξενήθηκε ο Αγρινιώτης προπονητής και Παλαίμαχος του Παναιτωλικού, Γιάννης Μακρής. Ρωτήθηκε για πολλά θέματα του τοπικού ποδοσφαίρου και φυσικά για τον Παναιτωλικό.  Στο τέλος  ρωτήθηκε ποιον θεωρεί καλύτερο παίκτη  από εκείνους που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας και αγωνίστηκαν στη δική του θέση, αυτή του αμυντικού χαφ. Απάντησε χωρίς δισταγμούς και είπε πως θεωρεί καλύτερο τον Βραζιλιάνο Σίλβα Τζούνιορ, συμπληρώνοντας «αυτός ο παίκτης έδειξε πως βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, πως είχε “πνευμόνια” και παράλληλα πολύ μυαλό μέσα στο γήπεδο».

 

  Κεφάλαιο… Δόξα Καινουρίου

 Αρχικά ρωτήθηκε για την Δόξα Καινουρίου και την «παράτολμη» απόφαση να αναλάβει  μια ομάδα σε άσχημη βαθμολογική θέση και με πολλά προβλήματα. Εξήγησε: «Πέρσι πήγα στο Δοκίμι στα μπαράζ  και η ομάδα έμεινε Κατηγορία. Πίστευα φέτος θα φτιάξουμε μια καλή ομάδα με πλάνο πενταετίας, αλλά δεν καρποφόρησε αυτή η συνεργασία. Βλέποντας και κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο,  έλεγα φέτος θα σταματήσω. Μου τηλεφώνησαν από τη Δόξα, παίκτες αρχικά, και είχα δεθεί με την ομάδα όταν πριν τρία χρόνια διατέλεσα πάλι προπονητής. Μετά επικοινώνησε και ο πρόεδρος, ο κ. Τσιλιμέκης, κι έτσι πήγα».

Για το τι γίνεται τώρα στην ομάδα, απάντησε: «Η διακοπή αυτή ήταν καλή για μας. Είχαμε εσωτερικά προβλήματα, υπήρχαν ποδοσφαιριστές  που δεν έρχονταν στις προπονήσεις κι ακόμα υπάρχουν κάποιοι, μερικοί είναι μεγάλοι σε ηλικία αλλά θέλουν να προσφέρουν… Εγώ προσπαθώ να σουλουπώσω την κατάσταση και μέσω των προπονήσεων να βελτιώσουμε τη Φυσική Κατάσταση. Έχουμε δύσκολο πρόγραμμα για πέντε αγώνες. Όλα θα κριθούν στην έδρα μας για την παραμονή, ακόμα και χωρίς μπαράζ. Σημαντικός παράγοντας θα σταθεί να κάνουμε την έδρα μας απόρθητη και να κερδίζουμε, ακόμα και τη Ναύπακτο με την οποία παίζουμε στα επόμενα ματς».

Αναφέρθηκε βέβαια και στα προβλήματα, λέγοντας: «Με το φιλότιμο άλλαξαν προς το καλύτερο μερικά πράγματα, λόγω φιλίας με τα παιδιά. Η παρουσία στις προπονήσεις είναι καλύτερη και περιμένω ακόμα περισσότερο. Βέβαια υπάρχει έλλειψη γηπέδου κι αν δεν υπήρχε αυτό της Παντάνασσας, δεν θα είχαμε που να προπονηθούμε. Του Καινουρίου δεν είναι σε καλή κατάσταση, γίνεται “λίμνη” και δεν ξέρουμε αν θα μπορεί να διεξαχθεί παιγνίδι με τόσες βροχές». Στην παρατήρηση ότι ο κακός αγωνιστικός χώρος μπορεί να στοιχίσει στα εντός έδρας ματς τα οποία  ο ίδιος θεωρεί προϋπόθεση για την παραμονή, σχολίασε: «Θα δείξει… Πάντως με την Σταμνά πρόσφατα  δεν είχαμε πολλά προβλήματα».

 

 

 Η Κατηγορία και οι ομάδες

 Κοστολογώντας τις ισορροπίες του πρωταθλήματος της Α΄Κατηγορίας, ο Γιάννης Μακρής είπε: « Οι πέντε ομάδες, δηλαδή Σταμνά, Αιτωλικό, Ευηνοχώρι, Παναιτώλιο και το Καινούριο θα παλέψουμε να αποφύγουμε τις τρεις θέσεις του υποβιβασμού. Οι πιο πάνω ομάδες νομίζω δεν θα έχουν πρόβλημα και υπάρχει ακόμα το γκρουπ των τεσσάρων ομάδων που θα παλέψουν για το πρωτάθλημα». Σχολίασε επίσης πως είναι πολύ κακό να διεξάγεται πρωτάθλημα με δεκατέσσερις μόνο ομάδες, κάτι που εκτός των άλλων έχει ως συνέπεια μεγάλα διαστήματα αγωνιστικής απραξίας για τις περισσότερες ομάδες.

Στην  πορεία της συζήτησης ανέφερε πως το μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο προέκυψε από την θητεία του (για τέσσερα περίπου χρόνια) στην Θύελλα Παραβόλας, περίοδος στην οποία η ομάδα ανέδειξε παίκτες, με κορυφαίο τον Χρήστο Κουτσοσπύρο.

 

 

 Οι προπονητές και οι Παλαίμαχοι

 Ο Γιάννης Μακρής υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου προπονητών και αυτή την περίοδο είναι πρόεδρος των Παλαιμάχων του Παναιτωλικού. Ως προπονητής είπε με αυστηρό ύφος: «Είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ο νόμος και να μη δουλεύουν στις ομάδες προπονητές χωρίς δίπλωμα. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι ικανοί, αλλά υπάρχουν κανόνες κι αν δεν τους τηρείς… Τι θα κερδίσει μια ομάδα με προπονητή χωρίς το δίπλωμα και την ανάλογη κατάρτιση; Εξάλλου και οι προπονητές πρέπει να κατοχυρώσουμε ορισμένα πράγματα στο επάγγελμα, ώστε να λειτουργούμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και να κάνουμε τη δουλειά μας πιο σωστά, για την βελτίωση του ποδοσφαίρου».

Για τον Σύλλογο Παλαιμάχων του Παναιτωλικού θέλω να ενημερώσω ότι μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρυχθούν εκλογές, για να διεξαχθούν κάπου στα τέλη του μήνα. Όποιος ενδιαφέρεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος ας έλθει σε επαφή με τον Σύλλογο. Εγώ θέλω να παραδώσω  τη σκυτάλη. Καλό θα ήταν να αναδειχθεί ένας πρόεδρος χωρίς ιδιαίτερες επαγγελματικές υποχρεώσεις, για να μπορεί να φροντίζει τα θέματα των Παλαιμάχων».

 

 

Για τον Παναιτωλικό

 Δεν θα μπορούσε να γίνει ραδιοφωνική εκπομπή με τον Γιάννη Μακρή, χωρίς αναφορά στα θέματα του Παναιτωλικού. Άλλωστε φόρεσε τη φανέλα του για 14 χρόνια και κατά πολλούς (και όπως υπολογίζει ο  ίδιος) είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα.  Σχολίασε: «Ύστερα από τόσα λάθη της Διοίκησης Κωστούλα και την πρώτη αποτυχημένη παρουσία στην Σούπερ Λιγκ, είναι φυσιολογικό να έχει τώρα αυτή την καλή πορεία. Χτίστηκε κορμός, μπαίνουν συνεχώς πινελιές και έδεσε η ομάδα. Υπάρχει καλή έδρα και αξιοπιστία του προέδρου». 

Όταν ρωτήθηκε για τον στόχο της Ευρώπης ανέφερε: «Φέτος πίστευα μπορεί να τον πετύχει αυτόν το στόχο. Δεν αρχίσαμε καλά, όμως μπορεί να το καταφέρει ο Παναιτωλικός. Δεν πρέπει να φύγουν ποιοτικοί παίκτες…βέβαια το ποδόσφαιρο έγινε μπίσνες. Ακούω θα φύγει ο Μαρτίνες, μέχρι το καλοκαίρι και ο Γοδόι, μετά να έλθουν άλλοι…».

 Για την συμμετοχή του φίλαθλου κόσμου: «Είναι τώρα κι αυτή η άσχημη οικονομική κατάσταση. Υπάρχει κόσμος που θέλει να πάει στο γήπεδο, αλλά το σκέφτεται με τα 20 ευρώ που κοστίζει. Ίσως θα πρέπει αν το ξαναδούν το θέμα των τιμών στα εισιτήρια».

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»