Με το πέρας των τοπικών πρωταθλημάτων παρατηρείται κάθε χρόνο μια νηνεμία στα δρώμενα των ομάδων, συνήθως για ξεκούραση (για ερασιτέχνες πρόκειται), η και… αποτοξίνωση. Παράλληλα είναι  και μια ευκαιρία για αποτίμηση, ενίοτε περισυλλογή, διότι όπως στην προπόνηση το όφελος μιας άσκησης  έρχεται περισσότερο στο διάλειμμα, είναι εφικτό και στην  ανάπαυλα από την δράση των πρωταθλημάτων να προκύψουν χρήσιμες διαπιστώσεις. Για το λόγο αυτό και η εφημερίδα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, μήπως μπορέσει να βάλει ένα «λιθαράκι» απ’ τα δημοσιογραφικά μετερίζια. Στο παρόν κείμενο θα γίνει μια αναφορά στις ομάδες που δείχνουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία και παράλληλα σε όσες έχουν πτωτική τάση.

Άλλωστε στον Ελληνικό αθλητισμό το αποτέλεσμα παίζει μεγάλο ρόλο, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Κι αν το «δέσιμο» των ομάδων με τις κοινωνίες που εκπροσωπούν (πόλεις, ή   χωριά) και το αντίστροφο πρέπει να είναι βασικός στόχος, για να επιτευχθεί είναι απαραίτητες και οι καλές πορείες στα πρωταθλήματα. Μα ούτως ή άλλως η καταγραφή της δυναμικής των ομάδων είναι μέρος του  δημοσιογραφικού καθήκοντος.

 

 

 

Σε άνοδο

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Η σαιζόν που πέρασε ήταν απ’ τις καλύτερες για την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και να διεκδικήσει επάνοδο στην Γ΄Εθνική, ωστόσο μέσα σε μεγάλο ανταγωνισμό έδειξε να υπερτερεί σε πολλούς τομείς. Αυτά μπορούν να γίνουν και η «μαγιά» για το μέλλον. Το σπουδαιότερο όλων ήταν η συσπείρωση των φιλάθλων γύρω απ’ την ομάδα, μετά από πολλά χρόνια.

Ν. ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ: Η ομάδα μιας μικρής, αλλά σημαντικής για την Αιτωλοακαρνανία, πόλης βρέθηκε ξανά στην Α΄ΕΠΣΝΑ. Και πήρε μεγάλο βαθμό στις «εξετάσεις». Πολύ καλή πορεία, υποσχέσεις για το μέλλον και ίσως σύντομα να δούμε τον Θέρμιο στο κυνήγι μεγαλύτερων στόχων. Εάν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή το Θέρμο μπορέσει να συσπειρωθεί γύρω από μία ενιαία ομάδα, αποδεκτή απ’ όλους, η... απογείωση δεν θα είναι έκπληξη.

ΦΛΟΓΑ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ: Όσα πέτυχαν αυτή τη σαιζόν οι νεοφώτιστοι τα ζηλεύουν ομάδες που για δεκαετίες στέκονται σε ψηλό επίπεδο. Και μόνο η πανάξια κατάκτηση του Κυπέλλου (αποκλείοντας Παναιτωλικό και ΑΕ Μεσολογγίου) είναι η απόδειξη. Ζητούμενο η διάρκεια και το μέλλον. Δεν μπορεί να προβλεφθεί, όμως η σαιζόν 2014-15 είχε πολλές  επιτυχίες και μην ξεχνάμε ότι τερμάτισε στην πρώτη 4αδα του πρωταθλήματος.

ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ: Ομάδα που απέτυχε να στεφθεί πρωταθλήτρια και που πέρσι δεν κατάφερε να ανέβει στην Γ΄Εθνική. Εκεί ακριβώς είναι η επιτυχία στο Νεοχώρι, διότι δεν επικράτησε η απογοήτευση, αντίθετα αυτή την σαιζόν η ομάδα του παρουσιάστηκε ανταγωνιστική κι έχασε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Το Νεοχώρι δείχνει να έχει ταχθεί ξανά με ισχυρούς δεσμούς δίπλα στον Όμηρο.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΕΡΜΟΥ: Η ομάδα που ανέβηκε στην Α΄Κατηγορία τρία χρόνια μετά την ίδρυσή  της και με τον «αντίζηλο»  Θέρμιο Απόλλωνα σε ανοδική πορεία. Γίνεται καλή δουλειά, αλλά δύσκολα θα βρεθεί χώρος και για τις δύο ομάδες όσο δεν συμπορεύονται.

ΑΛΙΚΥΡΝΑΪΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ: Η ομάδα που σε προηγούμενα χρόνια φυτοζωούσε στην Β΄Κατηγορία, φέτος πήρε την άνοδο για την ΄ΕΠΣΝΑ. Το πέτυχε έχοντας αντιπάλους ομάδες που παραδοσιακά αποτελούν μεγαλύτερα ονόματα και οι οποίες ήταν επίσης  δυνατές.

ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ: Θα μπορούσε εύκολα να  θεωρηθεί μια ομάδα που απέτυχε βάσει αποτελεσμάτων. Θα ήταν λάθος. Όντως η Θύελλα πρέπει να βρει το δρόμο για την Α΄ΕΠΣΝΑ, αλλά όταν όλοι σχεδόν οι αντίπαλοι αναγνώρισαν ότι απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο στον 2ο Όμιλο της Β΄Κατηγορίας, δεν χρειάζονται οπωσδήποτε μεγαλύτερα εύσημα. Ο κόσμος της Παραβόλας συστρατευμένος σε μεγάλο ποσοστό και το γήπεδό της εξαιρετικό.

ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ: Η άνοδος στην Α΄Κατηγορία έφερε τα «πάντσερ» εκεί που έχουν μεγαλουργήσει κι έχουν γράψει «χρυσές σελίδες». Δεν μπορεί να ειπωθεί εύκολα πως ο ΠΑΟΚ μπήκε ξανά σε τροχιά διακρίσεων, διότι οι ελλείψεις είναι αρκετές και κυρίως σε ικανό αριθμό νέων παιδιών που να ζουν στα Καλύβια, καθώς πολλές οικογένειες μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια στο Αγρίνιο. Πάντως ήταν μια επιτυχημένη σαιζόν και στα Καλύβια αγαπούν το ποδόσφαιρο, οπότε… γιατί όχι; 

ΑΕ ΒΑΛΤΟΥ: Είναι η αλλαγή ονόματος; Από μόνη της, μάλλον δεν θα πετύχαινε τόσα πολλά στο Χαλκιόπουλο. Η ομάδα μπορει να βρεθεί στην Α΄ΕΠΣΝΑ, μπορεί και όχι για φέτος.   Ό,τι και να συμβεί φαίνεται πως δεν θα κοπάσει την θερμή στήριξη των φιλάθλων της περιοχής. Ούτε η δυναμική που αναπτύσσεται. Οι άνθρωποι της ομάδας έκαναν  πολλές κινήσεις προς μίμηση, θέλησαν να αξιοποιήσουν το ταλέντο της περιοχής και οι επιλογές που έγιναν  σε παίκτες και προπονητή  ήταν με «πυξίδα» τον χαρακτήρα τους και το ήθος τους.

ΑΟ ΡΗΓΑΝΑ: Οι Εργατικές Κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ρηγανά έχουν και πάλι την ομάδα τους. Σημαντική  η στήριξη της περιοχής από άντρες και γυναίκες, νεότερους και μεγαλύτερους. Η άνοδος στην Β΄ΕΠΣΝΑ προέκυψε δίκαια και υπάρχει πλάνο. Ένας σχεδιασμός που χαράχθηκε από τα «κεφάλια» της ομάδας και φαίνονται αποφασισμένοι να βαδίσουν πάνω στα σωστά πρότυπα.

ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ: Η ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας που σημείωσε μόνο νίκες και κανένα άλλο αποτέλεσμα, οπότε φυσιολογικά πέτυχε μια εύκολη άνοδο στην Β΄ΕΠΣΝΑ. Είναι σίγουρα ανερχόμενη δύναμη στο Νομό με στόχο την Α΄Κατηγορία. Όσοι βιώνουν από κοντά τα δρώμενα της ομάδας αντιλαμβάνονται και το άριστο κλίμα σε όλα τα επίπεδα (Διοίκηση, παίκτες, προπονητής, φίλαθλοι) και τον ενθουσιασμό και την σύμπνοια. Η ηγεσία του Παναμβρακικού  φαίνεται να έχει πετύχει την αποδοχή της ομάδας απ’ όλους κι αυτό είναι αναγκαίο για ένα μικρό χωριό  που θέλει να διακριθεί.

 

 

Σε πτώση

 

ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Μια ΑΕΜ για δεύτερη συνεχόμενη σαιζόν στο τοπικό πρωτάθλημα, που να μην γίνεται το «όνειρο» των νεαρών ποδοσφαιριστών και μεγάλο μέρος του κόσμου έτοιμο να… κατασπαράξει «δικαίους και αδίκους», συνιστά μεγάλη πτώση. Η επόμενη χρονιά θα είναι κομβική, διότι αν δεν υπάρξει αναγέννηση (όχι απλά άνοδος)  η κατάρρευση μπορεί να έλθει…

ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Σε ελεύθερη πτώση οι κιτρινόμαυροι, έχασαν δύο Κατηγορίες σε δύο χρόνια και οι «δυνάμεις» πέριξ της ομάδας αντί να συνεργάζονται, συγκρούονται. Η Β΄ΕΠΣΝΑ είναι παρακμή για τον Άρη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ: Όταν το Παναιτώλιο ανεβαίνει στην Α΄Κατηγορία κι αντί αυτό να γίνει εφαλτήριο για διακρίσεις,  η ομάδα γυρίζει σε ένα σημείο χειρότερο από εκείνο που την οδήγησε σε υποβιβασμό το 2013, ο ορίζοντας είναι  μουντός. Οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν πλέον παίκτες, το γήπεδο εγκαταλελειμμένο και η «γκρίνια» καλά κρατεί.

ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ: Η ομάδα που κάποτε ανέδειξε μερικούς  από τους καλύτερους παίκτες της περιοχής και με τους κατοίκους της Κατοχής  να θέλουν το ποδόσφαιρο, είναι αποτυχία να μην βρίσκεται – σποραδικά έστω – στην Α ΕΠΣΝΑ. Κι όμως φέτος υποβιβάστηκε στην Γ΄Κατηγορία.

ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Πριν χρόνια «δίδασκε» την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου από τις μικρές ηλικίες και στη συνέχεια μπορούσε να τροφοδοτεί την ΑΕΜ των μεγάλων απαιτήσεων. Πλέον μένει με το.. ζόρι στην Β΄ΕΠΣΝΑ κι αν συνεχίσει έτσι η ομάδα θα «σβήσει».

ΑΕΚ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το καμάρι του προσφυγικού κόσμου με τις πολλές περγαμηνές σε τοπικό επίπεδο, απλά βολοδέρνει στην Β΄ΕΠΣΝΑ. Ύστερα από ένα «διάλειμμα» στην Α΄Κατηγορία πέρσι, φέτος δεν έδειξε ότι έχει τα εχέγγυα να επανέλθει.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΙΟΥ ΔΥΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υποβιβάστηκε στην Γ΄Κατηγορία και πριν δύο χρόνια διεκδικούσε άνοδο - που ίσως της «κλάπηκε» -  στην Α΄ΕΠΣΝΑ. Το χειρότερο είναι πως παρουσιάζει συμπτώματα… παραίτησης…

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΛΟΥΤΡΟΥ: Η επάνοδος στην Α΄ΕΠΣΝΑ δεν επετεύχθη. Δεν είναι ντροπή η Β΄Κατηγορία, αλλά ενώ το Λουτρό διαθέτει σημαντικές παραμέτρους (καλό γήπεδο, υποδομές, φίλαθλο πνεύμα) ο ζήλος της Διοίκησης, που επίσης περισσεύει με αξιόλογα άτομα στην σύνθεσή της,  κάπου «σκοντάφτει».

ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ: Δεν μπορεί να ξαναβγεί από την αφάνεια και να διακριθεί, όπως στο παρελθόν, όταν ανέδειξε πολύ καλούς παίκτες. Στο Μύτικα φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους:  μέχρι την Β΄ΕΠΣΝΑ και χωρίς ρεαλιστικές φιλοδοξίες.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ: Ήδη από πέρσι τέτοια εποχή ο Κεραυνός «αποχωρούσε» απ’ το προσκήνιο. Για δύο χρόνια εντυπωσίαζε στην Α΄ΕΠΣΝΑ, αλλά… έμεινε από καύσιμα και συμβιβάστηκε στην Γ΄Κατηγορία.

ΑΡΗΣ ΛΕΠΕΝΟΥΣ: Εξακολουθεί να μην μπορεί να «σηκώσει κεφάλι» και η Γ΄ΕΠΣΝΑ είναι πολύ μικρή για τον Άρη.  

ΑΟ ΕΛΑΙΟΦΥΤΟΥ: Από τα σαλόνια και τα Εθνικά πρωταθλήματα στα… αλώνια της Γ΄ΕΠΣΝΑ, χωρίς ενδείξεις ανάκαμψης.

 

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»