Μεγαλοπρεπές «όχι» για  το ΕΠΑΛ Αγρινίου

 

Ίσως δεν υπάρχει χειρότερη πολιτική απόφαση απ’ αυτή που κόβει τα φτερά νέων ανθρώπων και η κυβέρνηση της Ελλάδας αυτό ακριβώς έκανε. Στέρησε από το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, την πρωταθλήτρια ομάδα των Λυκείων της χώρας, την συμμετοχή  στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που γίνεται στην Γουατεμάλα. Αυτό που φαίνονταν ότι θα συμβεί για οικονομικούς λόγους, έγινε πράξη.  Εν μέσω υπεκφυγών, αναποφασιστικότητας και ενίοτε υποκρισίας το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην απόφαση να μην μεταβούν στο εξωτερικό οι πρωταθλήτριες σχολικές ομάδες. Κι αναρωτιέται κανείς με αυτή την περικοπή σώθηκε η χώρα; Κάποιες χιλιάδες ευρώ είναι πιο σημαντικά από τα ιδανικά και τα πρότυπα που προσφέρει ο αθλητισμός στους νέους ανθρώπους; Ο ΟΠΑΠ που συντηρείται από τα χρήματα των φιλάθλων ήταν τόσο δύσκολο να διαθέσει τα «ψίχουλα» (σχετικά με τόσες και τόσες σπατάλες) που απαιτούνταν;

Ούτε καν υπολόγισαν πως η χώρα  γελοιοποιείται διεθνώς και  στη Γουατεμάλα που περίμεναν  το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου  θα αναγκαστούν να προχωρήσουν  σε νέα κλήρωση. Υπήρξαν ενέργειες όλο αυτό τον καιρό ώστε να ευαισθητοποιηθούν η κυβέρνηση και το Υπουργείο ακόμα και με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, αλλά κώφευσαν.

Όταν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ ενημερώθηκαν πως δεν θα εκπροσωπήσουν  την  χώρα και το Αγρίνιο, η απογοήτευση για την κοροϊδία από το Υπουργείο ήταν διάχυτη.  Πριν μερικές  μέρες  οι μαθητές εξέτασαν την περίπτωση  κατάληψης  του Υπουργείου ως μορφή πίεσης και  τώρα  σκέφτονται  τη νομική οδό.

Βέβαια δεν αλλάζει τίποτα πλέον και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί ανά την Ελλάδα πρέπει να επινοήσουν (αν τα καταφέρουν) επιχειρήματα για να πείσουν τους (λόγω εφηβείας αντιδραστικούς)  μαθητές πως αυτό το κράτος θα σεβαστεί τα ιδανικά τους, τον αγώνα τους και τον κόπο τους.

 

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»